Iskoristite višak keramičkih pločica

Ostalo vam je nekoliko keramičkih pločica posle preuređenja kuhinje, kupatila, terase… ili ste u obližnjoj prodavnici naišli na rasprodaju preostalih malih zaliha… Evo ideja kako da od pločica napravite originalne i korisne predmete. Neki od njih mogu da posluže kao ukras, a druge ćete upotrebljavati svakodnevno.

Trebalo bi da znate i sledeće – pločice je moguće farbati, pa su kreativne opcije time proširene. Konsultujte se sa prodavcem koje boje su specijalno dizajnirane za ovu namenu. Mogućnost farbanja je dobro imati u vidu i za postojeće pločice fiksirane na zidovima. Ako vam se boja više ne sviđa, ili biste želeli da unesete promene, ofarbajte pločice. Ukoliko pločice imaju oštećenja, prethodno ih dobro očistite i reparirajte.

U zavisnosti od boje i izgleda preostalih pločica, možete ih fiksirati na neko neobično mesto. Dekorativno će izgledati u prostoriji u kojoj pločice baš i ne očekujete, a terasa je najzgodnije mesto gde se može eksperimentisati.

Fiksirajte pločice na stari stočić za posluženje i lepo obradite ivice. Stolica bez naslona koju ste hteli da bacite, sa pločicama na gornjoj ploći i ofarbanim nogama biće idealan stalak za cveće. Slično se može uraditi sa starom policom, čak i onom za knjige.

Originalan poslužavnik možete napraviti od samo dve kvadratne pločice zalepljene na komad drvene podloge.  

Predlažemo da, ako imate veće ambicije, nabavite rezač pločica. To je jednostavan alat sa kojim možete precizno da napravite rez, a zatim pločicu prelomite. Druga mogućnost je da rezač pozajmite od poznanika koji se bavi postavljanjem pločica.  

Sa izlomljenim ili isečenim pločicama moguće je napraviti mozaik za sve namene za koje planirate da upotrebite višak pločica.

Ukoliko su vam preostale pločice bele ili jednobojne, možete ih osvežiti i aplikacijama od tapeta.

Ako volite magnete za podsetnike, a oni koje imate su vam dosadili ili ste planirali da ih bacite, skinite magnet sa njih i fiksirajte ga na komad obrađene pločice. Na pločici možete markerom napisati imena ukućana, pa će se tačno znati ko je poruku ostavio.   

Pločicu možete upotrebiti i kao podlogu za posuđe u kuhinji, paletu za mešanje boja, ako slikate,

Najkreatiivniji će eksperimentisati sa ostacima pločica na svoj način. Pošto je keramiku teško proizvesti, a u pločicama je imamo gotovu, moguće su sve opcije – od baštenskih staza, preko kuka za garderobu na čiviluku, do mozaik slika na zidu, okvira za ogledalo, komada nakita…