Ratan nameštaj, prednosti i nedostaci

Ratan nameštaj danas se nalazi na našim terasama, u kuhinjama, modernim dnevnim sobama. Ponekad nazivamo ratan i ono što ne liči na original, kao i nameštaj napravljen od plastike u karakterističnom ratan-dizajnu.

Pravi ratan nije jeftin. Materijal čine vlakna familije palmi koje se uzgajaju u jugoistočnoj Aziji. Polietilenski ratan je vešta kopija koju ćete ponekad i teško razlikovati od prirodnog, ali mi ovde govorimo samo o onom pravom, najboljem ratanu.

Vredi li ga potražiti, pronaći i u njega uložiti novac?

Ako se održava pravilno, ratan može da traje generacijama. Dogodiće vam se, možda, da vam prijatelji kažu da su stolicu, fotelju, stočić… nasledili od bake. Posle Drugog svetskog rata je, neko vreme, ovaj nameštaj bio veoma popularan, a poznavaoci tvrde da mu je očekivan vek trajanja znatno duži od jednog veka. Ratan je otporniji od kože ili drveta.

Ekološki, ratan je superioran materijal – nije potrebno odseći drvo da bi se dobio proizvod – koriste se samo izdanci koji veoma brzo rastu i za nekoliko godina se od iste biljke mogu koristiti ponovo.

Ratan odlično podnosi visoke temperature, pa je idealan za bašte i terase. Dobro zaštićen odgovarajućim slojem laka otporan je i na kišu. Pokušajte, ipak, da ga sklonite od najestremnijih uslova da bi trajao duže.

U enterijeru, komad ratan nameštaja može izgledati veoma originalno, posebno ako se kombinuje sa drugim, naizgled nespojivim stilovima.  

Postoji i nekoliko problema i upozorenja koje treba imati u vidu.

Fotelje od ratana, na primer, nisu preterano udobne, iako su obavezno opremljene mekim jastucima. Možete primiti goste i ponuditi im da sednu, ali za svoj duži odmor i opuštanje odaberite nešto drugo.

Tokom vremena nameštaj od ratana, posebno stolice, počinje da popušta u čvrstini. Vlakna su prirodna, kao i njihovo povezivanje, tako da se struktura postepeno menja. Potrebno je da na vreme pronađete majstora koji se bavi reparacijom i da on posle nekoliko godina pregleda nameštaj. Nekada će biti dovoljne sitne intervencije, ali ako propustite prve znakove slabljenja, popravka može da košta više.

 Na čvrstinu veza u samom komadu nameštaja neophodno je da obratite pažnju već prilikom kupovine. Ukoliko vam se čini da je stolica „labava“, ne dozvolite da vas prodavac ubedi u suprotno.

Održavanje ratana slično je kao održavanje drveta. Ako nameštaj ostavljate napolju neophodno je redovno brisanje i pregledanje da li su sunce i voda počeli da ostavljaju posledice. Svakih nekoliko meseci preduzmite dodatno čišćenje sa sredstvom koje u sebi sadrži i ulje, a koje ćete pronaći u prodavnici.