Šta komarci ne vole

Počela je „sezona komaraca“. U kućama, na terasama, vrtovima… postavljaju se zamke, zaštitne mreže, nabavljaju hemijska sredstva i ona prirodna, koja nam je neko preporučio, ili smo pročitali savet u novimama, na internetu… da je baš taj preparat pomogao da se neprijatni letnji posetioci oteraju.

Postoje i izvesne zablude, međutim, kojih smo nedovoljno svesni, i činjenice koje ne poznajemo. O njima ćemo ovom prilikom.

Najveći neprijatelj komaraca je suvo okruženje i sve dok bude tako njima prostor neće odgovarati. Ženka komarca polaže jaja u mirnim vodama. Proverite svako mesto gde voda može da se zadrži – od posuda za pojenje kućnog ljubimca do tendi i drugih nadstrešnica za prozore.  

Komarci ne vole dim – zato ih neće biti oko roštilja. Ukrasni gorionici za baštu pale se uveče, ne samo zbog zime, u letnjim mesecima u turističkim mestima.

Ako želite da otkrivene delove tela zaštitite dugim rukavima i pantalonama, izaberite što širi model. Osećaćete se prijatnije, a komarci će vas teže pronaći. Ne zaboravite da ih privlači toplota tela, pa ako imate suviše usku odeću i dalje ćete biti laka meta.  

Da li ste znali da ste, suprotno verovanjima, komarcima uočljiviji ako ste u tamnoj odeći? Tamne boje komarci opažaju kao toplije, a gde je toplota, tu je i vaša koža… Svetlije boje mešaju se sa pozadinom, pa će vas komarac teže opaziti.

Obezbedite u stanu dobru cirkulaciju vazduha – ventilator je najbolji. Budite bezbrižniji kad napolju duva vetar nego kad je potpuno mirno. Ventilator, takođe, smanjuje koncentraciju ugljendioksida koji vi proizvodite disanjem, a koji je još jedan marker insektima da lako pronađu čoveka.

Najbolji prirodni miris kojim ćete oterati komarce je ulje limunskog eukaliptusa. Ima ga u bolje snabdevenim apotekama i parfimerijama. Alternativa može da ulje kedra, ali i beli luk, koji za vas neće biti baš najprijatniji.   

Miris limuna je, takođe, među najefikasnijim aromama koje teraju komarce. Drvo limuna, izgnječeni listovi, uljni ekstrakti… kao i slični proizvodi od pomorandže, lavande, bosiljka, pomoći će vam da se borite protiv komaraca. Još jedna biljka, kod nas manje poznata je lantana. Ako imate dvorište raspitajte se o njoj u cvećarama, veoma je lepa i dekorativna.

Postoje i neke letnje navike koje vam neće biti saveznik – konzumiranje piva na površini vaše kože stvara hemijsku reakciju koja oslobađa slatkast miris, privlačan za komarce. Slično je, ali u manjoj meri, sa drugim alkoholnim pićima.