Izaberite luster za stan

Kada prođu najlepši zimski praznici i uklonimo dekoraciju iz naših stanova, sve odjednom izgleda sivo i tmurno. Umesto svetlucanja ukrasa na jelci i drugim novogodišnjim aranžmanima, ponovo vidimo nameštaj, zidove, prozore… obasjane uobičajenom svetlošću, u sumornim zimskim tonovima.

Postoji, ipak, nekoliko načina da se čarolija zadrži, a mi predlažemo – intervencije na lusteru.

Najveće osveženje bi bilo kupiti nov luster, a ako to nije moguće možete zameniti kuglu ili kugle. Ukoliko imate dovoljno znanja i alata, možete sami napraviti luster.

Lusteri su uvek u modi – tvrde dizajneri. Čak i oni koji su nam se jedno vreme činili suviše retro – lusteri sa mnoštvom visećih kristala. Izaberite, dakle, model koji će se uklopiti uz vaš nameštaj i sa novim lusterom uđite u 2022. godinu.

Preporučujemo, najpre, da prošetate do prodavnica koje prodaju lustere i upoznate se sa njihovom ponudom. Ovo su mesta na koja relativno retko odlazimo pošto najčešće, kad jednom postavimo rasvetu, godinama ne razmišljamo o njoj. Ukoliko dugo niste menjali luster bićete iznenađeni bogatstvom opcija.

Prilikom izbora, nekoliko je podataka koji su vam neophodni – veličina lustera, usmerenje i jačina svetlosti i mogućnost diminga (kontrole jačine svetlosti). Luster koji u prodavnici izgleda mali može za vaš stan biti preveliki i obrnuto. To se dešava zato što je luster izložen uvek u ogromnoj grupi sličnih proizvoda na plafonu prodavnice. Prodavac vam mora dati tačne dimenzije, sa kojima ćete planirati postavljanje u stanu.

Greška koju često pravimo je očekivanje da je veliki luster u centru prostorije dovoljan za njeno osvetljenje. Pošto to nije istina, računajte sa nekim brojem dodatnih izvora kojima ćete osvetliti važne uglove, radni sto, radne površine, zaglavlje kreveta u spavaćoj sobi…

Preporuka je da donja tačka lustera iznad stola za ručavanje bude na 75-90 cm od površine stola. Na ostalim mestima luster treba, jednostavno, da bude na visini koja vama neće smetati. On može da bude postavljen na bilo kojem mestu na plafonu, dakle ne nužno u njegovom centru.

Luster efektno može da se kombinuju sa dimerima i led sijalicama. Uz pomoć saveta električara i stari luster možda može da se prepravi i dobije ove funkcije.

Najvažniju stvar nismo pomenuli – luster može da se montira u bilo koju prostoriju, čak i u kupatilo. Njegova veličina, oblik i dizajn trebalo bi da se uklopi u veličinu i namenu prostora, a sve drugo što važi za dnevne sobei trpezarije važi i za ostale prostorije u stanu.

Comments are closed.