Izaberite pozadinu za onlajn sastanak

Nadali smo se da će potreba za onlajn sastancima iz kuća i stanova prestati, i da ćemo se posle godišnjih odmora vratiti u kancelarije. To se, međutim, u mnogim slučajevima nije dogodilo. Istraživanja pokazuju da su zaposlenima u ovoj oblasti i dalje potrebni saveti.

Prvi onlajn sastanci, na početku pandemije, doneli su brige oko tehničkih pitanja. Bilo je bitno kako pokrenuti željenu platformu, na koji način uključiti kameru i mikrofon, kako preneti poruku da je sagovornik čuje i razume… To smo vremenom naučili, ali su se otvorila nova pitanja, a jedno od važnih je kakav utisak ostavljamo na sagovornika, posebno ako sa njim prethodno nismo imali kontakte „uživo“.

Dizajneri preporučuju da obratite pažnju na nekoliko stvari vezanih za okruženje.

Izaberite dobro osvetljen prostor, bez pozadinske buke koliko je god to moguće. Neka sve što vam je potrebno već bude na stolu, oko vas.

Najbolje je da vam svetlost kroz prozor ili iz drugog izvora pada na lice spreda, kako ne biste bili u senci. Probajte i druge načine osvetljenja. Profesionalni fotografi predlažu tri izvora svetla, po jedno sa svake strane kamere i jedno iza vas koje osvetljava pozadinu, ali koje nije usmereno prema vama. Isprobajte još nekoliko opcija kao što su lampa na podu, ako sedite ispred zida. Male stone lampe će vam pomoći ukoliko treba dodatno da osvetle radnu površinu stola, ali one ne smeju da remete osvetljenje lica, ni da budu preterano jake. Možete da pokušate da sednete i ispod lustera, ali da on bude ispred vaše glave, a ne direktno iznad, ili iza.

Pozadina treba da bude što urednija, uz par lepih detalja. Neka to bude predmet od stakla, ili metala, ili pruća, nekoliko knjiga… Nenametljiv lični detalj i biljka u saksiji uvek su dobrodošli, ali pazite da sve bude jednostavno i čisto. Stil pozadine trebalo bi da reflektuje vaš stil i poruku koju želite da prenesete.

Montirajte poluprovidnu zavesu ili paravan iza vas ako ne možete na drugi način da obezbedite pozadinu kakva treba da bude – na primer ako morate da radite iz kuhinje.

Ukoliko vam se čini da je pozadina jednolična, dodajte par detalja u boji, ali takvih da ne remete pažnju.

Dobra pozadina će učiniti da budete zadovoljni, opušteni i dobro raspoloženi. Jednom kad sve podesite možete posle sastanka da ga fotografišete i tako sačuvate, a zatim rasklopite. Svaki sledeći put samo ćete iste predmete postaviti na isto mesto.

Comments are closed.