Igre u stanu, za sve uzraste

Sa dolaskom jeseni, kraćih i hladnih dana, zagađenog vazduha u gradovima… postavlja se pitanje kako zabaviti decu u kući i istovremeno ih održati fizički i mentalno aktivnim. Umesto gledanja u ekran, organizujte igre za celu porodicu.

Prva je pazl (pazle ili puzzle) slagalica, primerena uzrastu. Ne treba zaboraviti da se u prodavnicama mogu pronaći i puzzle za odrasle, koje su izazov i za tinejdžere. Ova igra nije samo zanimljiva, puzzle podstiče sposobnost mišljenja i rešavanja problema. Deca mogu da naprave i sama što detaljniji crtež na kartonu, a zatim ga zajedno izrežite u prave puzzle, prema modelu originalnih, koji možete da skinete i sa interneta.

Igra „dodirni i oseti“, kao što joj ime kaže, zahteva od učesnika da sakriveni predmet identifikuje na osnovu čula dodira. Pronađite veću kutiju i na njoj napravite otvor kroz koji može samo da se provuče ruka. Sakrijte u nju što neobičniji predmet.

Ređanje, a zatim rušenje domina je igra o kojoj ćete naučiti mnogo i postati kreativni u rešenjima tek kada se u njoj oprobate.

„Zamrzavanje“ je stara igra koja ima različita imena i varijante. Poenta je da se u određenom trenutku dete „zaledi“ u položaju u kojem se našlo. Najjednostavnije je da se pusti muzika uz koju ćete plesati, a zatim se ton naglo isključi.

Ako je više dece prisutno možete igrati i igru „vruć krompir“. Igrači posedaju u krug i brzo od jednog do drugog dodaju meku lopticu ili sličan predmet dok traje muzika. Kada se muzika isključi, onaj u čijim rukama ostane „vruć krompir“ ispada iz igre.

Crtajte zajedno. Neka jedan član porodice započne i posle veoma kratkog utvrđenog vremena crtež preda sledećem. Na kraju ćete imati zanimljiv rad, a najbolji možete uramiti i postaviti na policu ili zid.

Setite se igara koje ste u stanovima igrali u detinjstvu i oživite ih ove zime sa mališanima. Pogrešno je uverenje da ćete ih zabaviti samo uz televizor i kompjuter – deca vole sve okolnosti u kojima mogu da istražuju, budu aktivna, pobeđuju… a na vama je da im to omogućite.

Comments are closed.