Izbegnite sušenje biljaka tokom leta

Najtopliji dani i nedelje ovog leta tek nam predstoje. Ako imate baštu, ukrasne dvorišne biljke, ili saksije na otvorenom, potrebno je obezbediti dovoljno vlage, da biste u lepoti biljaka ili njihovim plodovima mogli da uživate.

Najpre proverite da li je vašim zasadima zaista potrebna voda, pošto i višak vode na visokim temperaturama može da šteti.

Ako je lišće opušteno ili se biljka povija ka zemlji, a ne oporavlja se posle zalaska sunca i tokom noći bez dodatne vode, potrebno ju je zaliti.

Požuteli listovi, uvijeni listovi, opadanje listova ili manjih grančica još jedan je znak da biljka nema dovoljno vlage.

Listovi pojedinih vrsta mogu da izgube sjaj i postanu plavičasti ili sivkasti.

“Opekotine” od sunca na listovima ne bi smele da se pojave ako biljka ima dovoljno vode.

Pogledajte nove listove – ako su manji od očekivanjih ili bliže postavljeni na stabljici u odnosu jedni na druge, biljku verovatno ne zalivate dovoljno.

Ukoliko travnjak gazite, produženo vreme ispravljanja stabljika znak je da trava nije dovoljno vlažna.

Rešenje za ove i slične probleme nije jednostavno zalivanje. Potrebno je promeniti strategiju održavanja zelenih površina.

Bolje je zalivati biljke ređe, ali dubinski, odnosno tako da voda navlaži slojeve tla sa najdubljim korenovima. Najmanje jednom nedeljno neophodno je da i krajevi korenovog sistema dobiju vodu, u kojoj se polako rastvaraju minerali koji se nalaze u zemljištu.

Vodu treba sasuti, odnosno ubrizgati direktno u zemlju – tako se manje gubi isparavanjem nego kad se, na primer, koriste prskalice. Postoje različite metode o kojima se možete informisati na internetu ili u literaturi – jedna od njih su kontejneri koji kontinuirano lagano snabdevaju vodom korenov sistem.

Malčiranje je postavljanje sloja biljnih ostataka na određenu udaljenost od stabla, kako bi se izbeglo isušivanje. Raspitajte se i o tome.   

Zanimljivo je da treba izbeći i suvišno đubrenje – ono tera biljku da brže raste i koristi više vode. Slično deluje i orezivanje biljke – iako je rast poželjan, za svaku vrstu se zna kada on daje najbolje efekte.