Tepih ili tepison – prednosti i nedostaci

Razliku između ova dva pojma sigurno znate, ali da podsetimo – tepih je manji komad podne prostirke, obično višeg kvaliteta i posebnog dizajna. Tepisoni su jednostavnije i jeftinije podne obloge koje se mogu postavljati od zida do zida, ili seći na drugi način, po želji i potrebi kupca.

U zavisnosti od finansijskih mogućnosti, ali i drugih okolnosti, izabraćete, sigurno, jedno ili drugo, ali je dobro da na jednom mestu imate pregled prednosti i mana tepiha ili tepisona, koje ste, možda zaboravili.

Tepisi mogu svaki prostor učiniti posebnim. U upotrebi su vekovima, a dobro je razmisliti i o tradicionalnim ćilimima kao alternativi.

Tepisi omogućavaju strujanje vazduha između vlakana, čime smanjuju mogućnost za nastanak buđi i plesni. Lako se pomeraju, pa samim tim i lakše čiste, peru, suše, kao i prostor ispod njih. Sve ovo je posebno značajno ukoliko neko u kući boluje od alergije.

Prilikom seobe, tepih se lako može premestiti i transportovati.

Skupi unikatni tepisi imaju vrednost i kao polovni, pa se mogu prodati ako su dobro održavani, ukoliko se za tim ukaže potreba.  

Estetski, tepisi mogu da razdvoje sobu na dve celine i pruže utisak drugačijeg prostora.

Ako imate lep i kvalitetan parket, kombinacija sa tepihom je pravi izbor.

Imaju li tepisi mane?

Razmislite, na primer, da li je tepih pogodan ako u kući živi starija osoba. Čak i ako se ne kliza, može se dogoditi da se krajevi podižu i predstavljaju prepreku za nekoga ko se teško kreće.

Dezen i veličina tepiha treba da se uklope u prostor, i fizički i estetski – naknadne popravke i izmene su gotovo nemoguće.  

Osobe koje žele po celom stanu da hodaju bose obično radije biraju tepisone.

Prednosti tepisona su i mogućnost da se prekriju sve nesavršenosti podloge. Rezultat je pod neutralne boje, mek i čist, za malo novca. Ukoliko imate bebu ili malo dete, možete ga bez bojazni pustiti da se igra na podu.

Tepisoni obezbeđuju izolaciju od hladnoće, a ni prigušenje buke nije zanemarljivo.

Ako imate mali stan i želite vizuelno da povećate prostor, povežite sve prostorije zajedničkim tepisonom.

Sa ekološke tačke gledišta, bolji su tepisi. Proizvodnja i montaža tepisona zahteva i određene hemijske supstance, koje mogu duže vreme da se oslobađaju u vazduh.

Čišćenje tepisona je komplikovano, ako je postavljen od zida do zida, i pričvršćen lajsnama. Ne možete ga ni okrenuti kad počne da se haba, pa će dobiti nejednaku boju i strukturu na “putanjama” kojima se najčešće krećete.

Za prostorije sa dosta vlage, ili u mestima u kojima je klima takva, ne preporučuju se tepisoni od zida do zida zbog nemogućnosti ventilacije.  

Razmotrite i sve druge napred navedene prednosti tepiha, koje su, istovremeno, loše strane tepisona.