Kupiti i prodati stan istovremeno

Obično se kupovina jednog i prodaja drugog stana odvijaju u isto vreme. Situacija obiluje stresom, a sva pitanja koja prate kupovinu i prodaju su duplirana, među kojima se ističe ono – da li sam finansijski napravio najbolji izbor. Saveti koji slede mogu donekle da olakšaju postupak, ali ne u potpunosti. Ipak su u pitanju veoma važne odluke, a svaki slučaj je pojedinačan i jedinstven.

Računajte na dva preseljenja od početka, tako ćete lakše prihvatiti da ćete možda morati da pronađete privremeni smeštaj dok se konačno ne preselite u stan koji ste kupili. Nije nemoguće, ali se retko dešava da se “sve kockice uklope” i da vi baš u isto vreme pronađete idealnog kupca za svoj stan i idealan stan na tržištu. Nemojte izbegavati da u međuvremenu iznajmite stan na par meseci odnosno, nemojte praviti ustupke zbog toga što ne želeite da se selite dva puta. Ako napravite pogrešan izbor, dugo ćete se kajati.

Postavite veoma široko vremenski okvir u kojem očekujete da će transakcije biti obavljene. Kod svake kupoprodaje postoje zastoji i odlaganja, bilo administrativne ili lične prirode. Verovatno ćete i vi kao ugovorna strana morati da zamolite drugu stranu za razumevanje i strpljenje.

Budite unapred spremni i na neuspehe – oni se, jednostavno, dešavaju. Ponekad vlasnik stana ili kuće, u kojoj već zamišljate sebe, odustane bez objašnjenja. Ili gotovo siguran kupac vašeg stana “nestane” u trenutku kad treba da uplati prvi novčani iznos ili stavi svoj potpis na ugovor.

Finansije morate postavljati podjednako “široko” kao vreme. Veoma je teško izračunati tačne troškove komplikovanog postupka istovremene prodaje i kupovine i oni će, skoro sigurno, biti pre veći nego manji od prvobitno planiranih.

Računajte i na umor, fizički i psihički. Napravite strategiju za povremeno “punjenje baterija” i planirajte aktivnosti u kojima ćete uživati, bez razmišljanja o procesu kupoprodaje koji je u toku.

Pronađite dobrog agenta sa iskustvom i preporukama. Iako će veći deo posla obaviti on, imajte u vidu da sami morate biti uključeni, ozbiljno, sa potrebnom dozom kritike i samokritike. Odluku, na kraju, ipak donosite vi, i sami snosite posledice.