Izaberite ulazna vrata

Iako vam se čini da je sve već gotovo, kada su u pitanju stanovi u stambenim zgradama, ne zaboravite da ulazna vrata jednostavno mogu da se promene. A ako tek kupujete kuću ili stan, ili ulažete u izgradnju, onda ih možete birati pre useljenja.

Pored estetskih karakteristika, vrata treba da budu garancija bezbednosti stana i dobra izolacija od hladnoće, pa sve ovo treba imati u vidu. Evo nekoliko osnovnih tipova, o kojima treba da razmislite.

vrata

Sigurnosna, blind vrata, su najbolje rešenje, posebno ukoliko ste u prilici da odaberete ona skuplja, sa dizajnom po vašoj želji i obložena kvalitetnim materijalima. Ova vrata imaju ugrađenu čeličnu konstrukciju i specijalne brave.

Aluminijumska ili PVC vrata su veoma otporna na atmosferske uticaje, ne zahtevaju posebno dodatno održavanje ili farbanje, isporučuju se u najrazličitijim bojama obloge i imaju moderan izgled.

Fiberglas vrata su novost na tržištu, još su otpornija, mogu imitirati izgled drveta ili biti u bilo kojoj odabranoj strukturi. Preporučuje se da se svakih pet godina ofarbaju, kako bi se trajnost maksimalno produžila. Na ovaj način možete, kada poželite, i promeniti njihov izgled.

Kompozitna vrata kombinuju furnir i medijapan, a ukoliko su kvalitetno izrađena, sjedinjuju najbolje osobine dva materijala – lepotu drveta i otpornost na uticaje koju je dodao čovek. Mana ovih vrata je potreba da se konstantno održavaju, čak i više od punih drvenih vrata.

vrata

Vrata od drveta su tradicionalan izbor, sa očuvanom autentičnošću i prirodnom lepotom. Vrata mogu biti izrađena od skupog drveta, kao što je mahagoni, tikovina, orah… ili od jeftinijih vrsta, kao, na primer, bor. Treba imati u vidu da je obrada drveta sve savremenija, pa da su nedostaci koji su nekada postojali (krivljenje, nedovoljna čvrstina…) otklonjeni. Drvo, ipak, zahteva održavanje i obično je lošiji izolator od novih materijala.

Bilo koja vrata da izaberete, neka brava bude sigurnosna, jer ona su tu da dočekaju goste, ali i da spreče ulazak neželjenih posetilaca.