“Pametna” stakla sve savršenija

Šta su “pametna” stakla i koje su njihove osobine, prednosti i nedostaci?

kuca

Ukratko, “pametna” stakla menjaju, po vašoj želji, zatamnjenost.

Možete ih koristiti na prozorima kuće, stana, poslovnog prostora, umesto zavesa, roletni, venecijanera, čime utičete na povećanje ili smanjenje temperature, štedeći na troškovima grejanja, klimatizacije, rasvete. Na duži rok, uštede su značajne i na održavanju, pošto nema pranja zavesa i drugih zastora. Za osobe sa alergijama na prašinu prozori sa “pametnim” staklom su odlično rešenje, stakla smanjuju i prodor UV zraka, pa ih sve nabrojano čini ekološki superiornim proizvodom.

paravan

U svetu se već otišlo korak dalje, pa “pametna” stakla imaju bezbroj namena. Njima se pregrađuju radni prostori, spavaće sobe, kupatila… koja se tako po potrebi, zatamnjivanjem, vizuelno dele. Ovakva stakla ugrađuju se u prozore automobila, aviona i brodova, paravane u restoranima, hotelima, bolničkim sobama, zidove koncertnih i sportskih dvorana… Estetske kombinacije su beskrajne, pošto stakla mogu da menjaju boju, pa se za kratko vreme dobija potpuno novi ambijent.

Prednosti, svakako, dominiraju, ali prostora za usavršavanje ima. U zavisnosti od tipa, ponekad je potrebno i nekoliko minuta da se postigne puni efekat. Aktuelna “pametna” stakla menjaju prozirnost pod dejstvom jednog od tri faktora – niskog električnog napona, svetlosti ili temperature. Njihova prozvodnja zasniva se na specijalnim dodatnim slojevima, što je još uvek skup proces, a puna funkconalnost stakla je ograničena na 10-20 godina.

Istraživači zato, kao i na svim inovativnim proizvodima, vredno rade. Poslednja vest sa Harvarda glasi da su patentirana stakla sa potpuno novom tehnologijom, zasnovanom na nano vlaknima, koja će ih menjati od prozirnih do neprozirnih za manje od sekunde. Prozori će biti znatno jeftiniji, pa tržište sa nestrpljenjem očekuje dalje rezultate u ovoj oblasti.