Na sunce po zdravlje, ali pažljivo

Pre svega upozorenje. Izlaganje suncu treba planirati u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima. Sigurno ste upoznati sa visokim rizicima sunčanja i opasnostima od malignih promena na koži. Sunce, dakle, treba koristiti razumno, a njegova korist za stvaranje vitamina D u organizmu je nezamenljiva.

sunce_zastita

Vitamin D nije pravi vitamin. To je oblik steroidnog hormona. U našoj koži pod uticajem sunca od holesterola nastaje vitamin D (holekalciferol), a kasnije se u jetri i bubrezima stvara aktivni vitamin D (kalcitriol). Taj hormon ima važne funkcije i kontroliše skoro 10% svih ljudskih gena.

Danas gotovo polovina svetskog stanovništva ima nedostatak vitamina D, pa ovom problemu treba posvetiti pažnju.

Evo nekoliko simptoma koji mogu ukazivati da ga i vi nemate u dovoljnim količinama.

Pojačano znojenje i kod dece i kod odraslih, posebno lica i čela, na umerenim temperaturama u zatvorenom prostoru, bez dodatne fizičke aktivnosti, kao i telesna temperatura koja se kreće oko 37 stepeni Celzijusa, mogu da budu znakovi deficita vitamina D,

Mišićna slabost bez posebnog razloga i povoda, iscrpljenost i posle dobrog sna, umor… ne moraju da budu samo simptomi nedostatka gvožđa, kako se obično misli. Kada su isključeni drugi ozbiljniji uzroci, treba ispitati nivo vitamina D, jer upravo njegov nedostatak može da ih prouzrokuje. Ovakva stanja posebno su opasna kod starijih osoba, zbog rizika od pada i povređivanja.

sunce

Osteoporoza, uključujući lomove kostiju. Oko 30. godine izgradnja koštane mase prestaje, a nedostatak vitamina D stanje može da pogorša.

Hronični bolovi u zglobovima i mišićima često se dijagnostikuju kao artritis ili fibromijalgija, ali jedan od uzroka može biti i nedostatak vitamina D. Vitamin D pomaže i kod oporavka organizma posle intenzivnog vežbanja i fizičkih napora.

Depresivna raspoloženja često su povezana sa nedostatkom vitamina D. Naučnici pretpostavljaju da on podstiče lučenje serotonina, hormona koji dovodi do dobrog raspoloženja.

Stručnjaci se na slažu oko neophodne dužine izlaganja suncu, načinima korišćenja vitamina D iz hrane i mogućnostima da se deo nedostajućeg vitamina D zameni suplementima. To vas ne sprečava da se preventivno, svakodnevno, na par desetina minuta izlažete suncu. Vitamina D ima i u punomasnim mlečnim proizvodima, žumancima, jetri, ikri i masnim ribama, kojih se ne treba odreći. Napravite svoju kombinaciju za zdravlje, i uvek imajte u vidu da je umerenost ključ uspeha.