Januar u dvorištu i bašti

Januar označava početak nove godine i u vrtu, dvorištu, bašti. Vaš prostor oko kuće ili vikendice trebalo bi dobro isplanirati za narednu sezonu i polako početi sa pripremama.

Pravi ljubitelji gajenja biljaka sigurno jedva čekaju da im se posvete, a lepi dani januara, koji polako ulazi u svoju drugu polovinu, neodoljivo podsećaju na proleće. Uz adekvatnu odeću i obuću, umeren rad u bašti u januaru uvek je i dobra rekreacija.

Iako, verovatno, imate uobičajen raspored aktivnosti u dvorištu tokom zime, evo nekoliko podsećanja i ideja.

Ukoliko se pojavilo više korovskih biljaka na nekom mestu nego što je uobičajeno, raspitajte se na vreme o najboljim načinima za suzbijanje te vrste.

Pregledajte alat, plastične kontejnere, creva i druge predmete koje koristite u bašti. Ukoliko nešto nije pravilno očišćeno, očistite ga, ako neka alatka treba da se naoštri ili popravi dobro je to uraditi u ovo vreme kad majstori nemaju mnogo posla. Planirajte šta treba dokupiti, a polomljene i neupotrebljive stvari bacite.

Pregledajte ograde, stubove, kapije… uvek posle snega ili jakog vetra.

Ako su ptice česti gosti, postavite im posude sa hranom. Dobro bi bilo da za njih ostavite i neki deo dvorišta neočišćen. Suvo lišće na zemlji može da im pruži dobru zaštitu od zime u vreme kad ga nema u krošnjama.

Napravite plan šta ćete posaditi. Probajte uvek i nešto novo. Raspitajte se šta bi najbolje odgovaralo vašem tipu terena, osunčanosti, temperaturama… Biće zanimljivo da se posmatra šta se dešava sa semenom i biljkama sa kojima nemate iskustva.    

Voće je najbolje orezivati krajem zime, tokom mirovanja, a neposredno pre kretanja vegetacije. Pošto poslednjih godina proleće stiže nešto ranije, ne dozvolite da vas iznenadi. Na internetu se nalazi veliki broj korisnih saveta i uputstava stručnjaka kako da, korak po korak, orežete voće, ukrasne biljke i šiblje. Pronađite ih na vreme i informišite se unapred šta vam je od alata potrebno.  

Otresite, ukoliko možete, vlažan i težak sneg sa četinara.

Održavajte redovno staze, terase, stepeništa izložena vlazi. Čistite ih od suvog lišća i drugih biljnih otpadaka, posebno ako nisu na sunčanoj strani.

Uklanjajte korov na spojevima zemlje i popločanih ili betonskih staza, kad god ga vidite, sa korenom.