Krečenje ili tapete

Dobro je odlučiti nekoliko meseci unapred, kako biste planirali troškove – ako je naredno proleće vreme za krečenje zidova, razmislite da li tapete mogu da budu opcija.

Svedoci smo povratka stila 70-ih i 80-ih godina u dizajnu enterijera, a upravo tih decenija smatralo se veoma elegantnim da se na zidove postave tapete. Pored jeftinijih, papirnih, iz inostranstva su stizale skupe tapete od različitih kombinacija materijala, koje su, uz pravilno održavanje, mogle da traju duže. Nekako u to vreme pojavile su se i foto tapete – tapet sa motivom velikih dimenzija obično je postavljan na jedan zid u sobi.

U različitim oblicima tapete su na tržištu bile prisutne i u sledećim decenijama, ali manje popularne, sve dok nisu u današnje vreme doživele renesansu.

One, ipak, nisu pogodne za sve prilike, pa je potrebno da u obzir uzmete nekoliko faktora.

Priprema podloge je prvi. Ako su zidovi potpuno novi i ravni razlika ne postoji, ali ukoliko su oštećeni, ili su na njima tapete koje treba ukolniti, za krečenje su uslovi manje strogi. Potrebno je da se samo zagipsaju rupe i, eventualno, nanese prajmer.   

Sledeće što treba analizirati je prostorija koja se kreči. Ako je blizu kupatila i kuhinje bez dovoljno ventilacije, tapete mogu da počnu da se odlepljuju. Sa druge strane, kvalitetne tapete su otponije na prljanje i habanje na mestima pored kojih se često prolazi, posebno ako su u stanu deca. Jedan neoprezan udarac u zid okrečen tamnijom bojom može da ga vidljivo ošteti.

Tapete su sigurno skuplje, od samih rolni, preko dodatnih materijala, do troškova montaže. Amateri treba da budu veoma spretni i dobro informisani ako žele da tapete sami postavljaju. Izvesni načini krečenja zahtevaju, takođe, povećanu pažnju i stručnost.

Ne zaboravite, takođe, da postoje tapete koje se mogu krečiti. One su obično u specijalnim teksturama pa se krečenjem dobijaju efekti koji se ne mogu postići na drugi način.

A možda je najbolji način da spojite moderno i praktično, tako što ćete, u istoj prostoriji, kombinovati krečenje i tapete?