Kad je kuća i kancelarija

Sve više osoba, i u Srbiji, posao radi od kuće. Kako organizovati prostor kad soba mora da bude i kancelarija, u uslovima koji, obično, ne pružaju dovoljno komfora.

Retko ko sebi može da priušti posebnu radnu sobu, pa najveći problem, pored organizacije, predstavlja koncentracija. U kućnim uslovima teško je, uz brojne ometajuće faktore, zadržati pažnju i raditi brzo i kvalitetno, ali uz nekoliko trikova i dodatnih detalja situacija se može popraviti.

Evo kako.

Ukoliko ste u mogućnosti, izaberite mesto udaljeno od zajedničkih prostorija, u kojima se ukućani okupljaju – dnevne sobe i kuhinje. Cilj je da vas ne ometaju interesantne teme za razgovor u koje biste, prirodno, želeli da se uključite, ili program na televiziji, na primer.

Dodajte što više zidova i vrata između vaše “radne sobe” i ostatka sveta. Nekad će to značiti samo da se smestite u najudaljeniji ugao a, ako ste u prilici, zidove možete da podignete i sami. Ukoliko je rad od kuće vaš trajni izbor i osnovni izvor prihoda, sigurno je da ni dodatne investicije, ma kako neverovatno izgledale, ne treba unapred odbaciti. Zatvorena vrata na vašem radnom prostoru sugerisaće i ukućanima da ne treba da vas ometaju, što je još jedna prednost.

Ako nemate mogućnosti ili ne želite da izvedete klasičnu pregradu zidom – napravite improvizaciju u vidu paravana, pokretne pregrade, harmnika vrata.   

Veoma je dobro ako vaš kutak za rad može da bude blizu dnevne svetlosti, pošto prirodni ritam dana pozitivno deluje na mentalne sposobnosti. Psiholozi, međutim, naglašavaju da je ometanje veći problem od veštačkog osvetljenja. Ako treba, dakle, da birate između sunca i tišine, izaberite tišinu.

Ukoliko sedite pored prozora, smanjite ometanje koje može da dođe spolja – blokirajte niži deo prozora neprovidnom zavesom ako se napolju nešto stalno kreće i dešava, i ostavite samo pogled na nebo.

Prilagodite boju veštačke svetlosti – ona bi trebalo da bude prirodna, ali nešto hladnijih nijansi, sa više plave.

Smanjite vizuelnu složenost, odnosno broj detalja kojima ste okruženi i ostavite samo ono što vam je za rad neophodno.

I još jedan savet psihologa – vertikalne linije i visoki plafoni podstiču kreativnost, a utisak “vertikalnosti” možete i sami da napravite.