Jedan gedžet nije dovoljan

Da li trošite suviše novca na gedžete, sa opravdanjem da prethodni, ili sličan, ne poseduje baš one karakteristike koje su vam potrebne? Dobro je znati da ovo nije racionalizacija, i da je u osnovi činjenica da, zaista, ne postoji multifunkcionalni savršeni gedžet.

Savremeni mobilni telefoni u dobroj meri su zamenili foto aparate, diktafone, e-čitače, muzičke plejere, skenere… Pa ipak, određene potrebe, nivo kvaliteta i okolnosti, traže kombinaciju malih digitalnih uređaja koji će vam olakšati život.

DSLR digitalni foto aparat sa izmenljivim objektivima, na primer, pravi bolje fotografije od kamere mobilnog telefona iste rezolucije. Zumiranje je najuočljivija prednost, a tu je, zatim, i čitav niz opcija i podešavanja, od kontrole otvora blende i osetljivosti na svetlost, do boljih snimaka objekata u pokretu i uspešnijih fotografija pri slabom svetlu, posebno kad je potrebno koristiti i blic.

Elektronski čitači omogućiće vam da knjige udobnije čitate nego na ekranu mobilnog telefona, iako su u ponudi brojne aplikacije koje ih imitiraju, za iOS i Android uređaje. E-ink ekran više prija očima, a bateriju je potrebno puniti mnogo ređe nego onu u telefonu – neki proizvođači najjeftinijih uređaja garantuju da između dva punjenja može da prođe i do mesec dana. Na čitačima vas neće ometati ostale funkcije kao što su informacije o pristiglim e-mailovima, ili pozivi na čet.

Slične su i prednosti digitalnih muzičkih plejera i digitalnih radio aparata. Slušanje muzike bez ometanja, dugo trajanje baterije i male dimenzije čine ove uređaje veoma praktičnim i pogodnim za džoging, šetnju, vožnju bicikla, putovanja…

Još manji uređaj je smartwatch. Pametni satovi dozvoljavaju privremeno odvajanje od telefona, uz izbor korisnih funkcija. Telefon, takođe, nećete morati da vadite iz torbe da biste videli koliko je sati.

Portabl gejming konzole mobilni telefon je pokušao da uništi, ali nije uspeo. Ovi gedžeti i dalje su traženi, kontrole su praktičnije, a novi modeli imaju bolji kvalitet slike i veći ekran od većine telefona…