Pečurke za dobro zdravlje

Kiše ima u izobilju, pa se mogu očekivati i pečurke, namirnica koja je poslednjih godina neizostavna u preporukama nutricionista za zdravu ishranu.

Pečurke (gljive) možete pripremiti na najrazličitije načine. Zanimljivo je da se, paralelno sa visokim stepenom popularnosti i tražnje, u svetu promovišu i neka krajnje neobična i originalna jela sa pečurkama, od specijalnih burgera i listića sušenih pečurki, do kafe i čokolade sa pečurkama.

Gljive su tražene kao fitnes obrok, u situaciji kada se vodi računa o telesnoj težini, pošto sadrže samo 15-20 kalorija po šolji.

Spisak korisnih sastojaka u pečurkama veoma je dug.

Vitamini iz B grupe posebno su važni pošto održavaju energetski nivo organizma. Tu je, zatim, kalijum, neophodan za regulisanje krvnog pritiska, očuvanje zdravlja srca i mišića. Za osobe koje vežbaju, kalijum je neohodan za održanje mišićne mase.

Holin je sastojak sličan vitaminu, koji igra važnu ulogu u zdravom snu, dobrom pamćenju, radu mišića…

Bakar – doprinosi stvaranju energije, kolagena, i crvenih krvnih zrnaca, koja prenose kiseonik do svih organa.

U pečurkama se nalazi selen – mineral koji se “bori” protiv depresije, anksioznosti i umora. Selen stimuliše proizvodnju ćelija odgovornih za povećanje imunog odgovora organizma, što sprečava nastanak različitih bolesti.

Antioksidanti iz gljiva štite ćelije od oštećenja.

Poznata su i priznata antivirusna, antibakterijska i antiupalna svojstva gljiva u ishrani.

Gljive sadrže vlakna koja održavaju sitost, poboljšavaju funkciju insulina i regulišu apetit.

Interesantno je da su gljive vrsta koja sadrži pomešane karakteristike biljnog i životinjskog sveta. One su, na primer, izložene suncu ili UV zračenju, jedini izvor vitamina D u biljnom svetu.

Jedna od najboljih stvari kod pečuraka je njihova dostupnost. Različite vrste se mogu kupiti sveže ili marinirane, a zatim kombinovati sa omletom, salatama, stavljati u supe, pice… Možete ih i sami brati, pod uslovom da pečurke poznajete toliko dobro da možete sigurno da razlikujete jestive od otrovnih.