Kako izabrati suncobran za dvorište

Leto je na pragu, pa se suncobrani za dvorišta i terase sreću na prvim stranama kataloga šoping centara. Njihove cene su pristupačne, ali o nekim stvarima, ipak, prilikom kupovine, treba voditi računa.

Prva razlika između modela je oblik. Imajte u vidu da kvadratni i pravougaoni suncobrani imaju veću senku od onih sa okruglim platnom. Poslednji su, međutim, obično lakši i lakše sklopivi, manji, nestabilniji, i primereniji za terase u stanovima zbog svoje veličine.

Suncobrani se najčešće otvaraju na jedan od tri načina, a najprimereniji ćete izabrati u zavisnosti od prostora kojim raspolažete. Najjednostavniji i najjeftiniji su klasični suncobrani, koji se otvaraju povlačenjem na gore. Nešto složeniji su suncobrani sa zglobom na dršci, koji se mogu postaviti pod određenim uglom, a u novije vreme u ponudi su i “viseći suncobrani” sa bazom i šipkom pomerenima u stranu u odnosu na platneni zaklon.

U izboru baze analizirajte dve stvari – prečnik i težinu. Obe vrednosti su bitne za održavanje suncobrana stabilnim, pa ako kupujete odvojeno ili već imate jedno ili drugo, dobro analizirajte ponudu. Gumene, drvene i plastične baze napunjene vodom ili peskom dovoljne su samo za najmanje okrugle klasične suncobrane. Oni veći i složenije konstrukcije zahtevaju bazu od betona, gvožđa, kamena. Baze sa ukrštenim šinama u osnovi mogu da se koriste, ali potražite one koje možete dodatno da opteretite na sve četiri strane, ili sa otvorima namenjenim za fiksiranje metalnim šipovima za podlogu. Sve, naravno, zavisi najviše od težine, veličine i vrste suncobrana.

Proverite kvalitet platna suncobrana – njegovu gustinu i vrstu materijala. Gustina se izražava težinom po kvadratnom metru, ali nema potrebe da se oterećujete. Pravilo je jednostavno – neka materijal ima što gušće tkanje. Ozbiljniji proizvođači ponudiće i informaciju o faktoru zaštite od UV zračenja. Brojevi od 10 do 19 znače nisku zaštitu, od 20 do 29 visoku, između 30 i 49 veoma visoku, a preko 50 maksimalnu.

Suncobrani su najčešće napravljeni od poliestera i obično su vodootporni. Tamnije boje blede, pa se preporučuje da se suncobran sklanja ili zatvara kad nije u upotrebi, da bi duže izgledao lepo. Akril suncobrani su skuplji, ali i kvalitetniji, “hladniji”, otporniji na vodu, buđ i menjanje boje. Oni predstavljaju trajnije rešenje.