Čist i uredan cipelarnik

Cipelarnik je deo nameštaja najviše izložen prašini koju unosite spolja. Čak i ako u njega smeštate isključivo detaljno očišćene čizme, cipele, sandale, dečiju obuću, obuću za trening… s vremena na vreme ćete, u žurbi, napraviti izuzetak i u cipelarnik staviti zaprljane cipele.

Cipelarnik je, zato, neophodno redovno održavati, a njegova dobra organizacije pomoći će da posao bude jednostavniji.

Obavezno je da obuća bude klasifikovana po sezonama. Najbolje je imati dva ormara za cipele – jedan za one koje su u redovnoj upotrebi, a drugi za one kojima “nije vreme”. Još bolje je da obuću koju nećete nositi u narednih par meseci smestite u izolovane ormare ili kutije u ostavi, podrumu ili drugoj pomoćnoj prostoriji, naravno, detaljno očišćene, suve i dezodorisane.

Neka vam cipele koje najčešće nosite budu uvek na dohvat ruke – preturanjem po cipelarniku i traženjem sigurno ćete širiti okolo zaostalu prašinu i udisati je.

Čistite redovno police za cipele. U nekim cipelarnicama nalaze se metalni držači za cipele, obično od nerđajućeg čelika i oni su najpraktičniji. Možete ih, jednostavno, s vremena na vreme oprati sapunom i vodom. Dezodorišite cipelarnik, posebno ako je od drveta ili srodnih materijala koji upijaju mirise, a u našim stanovima obično su takvi. Cipelarnik možete obrisati i mešavinom vinskog sirćeta i vode, kojoj ste dodali limunov sok ili nekoliko kapi mirisnog ulja. To bi trebalo obavezno učiniti kad menjate obuću za sledeću sezonu.    

Vlaga je najveći neprijatelj cipela, a u zatvorenim ormarima može se pojaviti, iako vam se čini da je nema, i biti uzrok buđanja. Ubacite, zato, u kutije ili ormare sa cipelama vrećice od gaze napunjene solju, komadićima aktivnog uglja, ili bikarbonom sodom, kao i vrećice sa silikonskim kuglicama koje se nalaze u pakovanju kad kupite novi par cipela, patika, ili elektronski uređaj.   

Neke osobe veoma vole da menjaju cipele i poseduju veliki broj pari obuće, bilo da je ona jeftina ili skupa. I u ovoj strasti, važno je biti realan – ako posedujete obuću koju više ne možete da obujete, ili je deci postala tesna, oslobodite je se odmah.