Kad poželite pticu u stanu

Ptica kao kućni ljubimac može da bude dobro društvo, ali ako do sad niste imali iskustva sa ovom vrstom životinja potrebno je da obratite pažnju na sledeće.

Pticu nemojte birati po boji i izgledu, bez svih informacija. Raspitajte se o tome koliko će joj vaše pažnje biti potrebno dnevno i razmislite da li imate dovoljno vremena da joj posvetite.

Veličina kaveza je naredna stavka, kao i mesto u stanu ili kući na koje nameravate kavez da smestite.

Hranjenje ptice će vas koštati, kao i vođenje računa o njenom zdravlju. Neke vrste su otpornije na uslove u kojima planirate da ih držite, a drugima je potrebno više specijalizovanih proizvoda kako bi bile zdrave i zadovoljne.

Ptica ima svoju „ličnost“ i to ćete shvatiti vrlo brzo, ali je potrebno imati neke podatke i unapred, kako bi se ptica i članovi domaćinstva što pre adaptirali jedni na druge.

Posebna pažnja je neophodna ako već posedujete psa, mačku, ili drugu životinju koja stalno ili povremeno boravi u istom prostoru sa pticom.

Osim „pevanja“, ptica može da pravi i ne baš prijatnu buku, u vremenu koje možda ne očekujete. Pitajte za savet veterinara ili drugo lice sa iskustvom, ako pretpostavljate da u vašem domaćinstvu ili komšiluku postoje ljudi kojima ova vrsta buke može da smeta.

Bitno je i kolika je dužina života ptice – imajte u vidu da pojedini primerci moguda žive i 60 godina.

Raspitajte se i o nekim naizgled nebitnim stvarima. Pticama često ne prijaju stimulansi iz okruženja koje mi ne primećujemo. Na primer jaki mirisi dezodoransa, parfema, mirišljavih sveća, kuvanja… Duvanski dim je loš za ptice, ali i neke ukrasne biljke koje mogu da budu otrovne.

Vaše i zdravlje ukućana ipak je na prvom mestu. Ptice mogu da budu prenosioci bolesti, pa je posle svakog kontakta neophodno oprati ruke. Da li je neko u stanu alergičan na perje? Iako su oboljenja koja se mogu dobiti od ptica retka, pojačana higijena u stanu sa pticom je neophodna.

Comments are closed.