Prednosti i nedostaci auto-guma za sve sezone

Da li na automobilu koristiti zimski i letnji set točkova ili nabaviti samo gume za sve sezone? Poslednja opcija je praktičnija, ali pored prednosti ima i određene nedostatke.

Najveći nedostatak je manja efikasnost na ledu, što nije zanemarljivo. Ako automobil koristite zimi svakodnevno, ili morate da vozite u hladnijem delu godine u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima na dužim relacijama, ovo može da predstavlja ozbiljan problem.

Kočioni put im je duži što, takođe, može da ugrozi bezbednost ako ste prešli na ovaj tip guma.

Stručnjaci tvrde da pneumatici za sve sezone troše i više goriva.

Poznato je da se gume za sve sezone brže troše, a tu je i cena – one su značajno skuplje, pa ukoliko već imate set solidnih zimskih ili letnjih guma, bolje je da dokupite one koje vam nedostaju.

Gume za sve sezone su, dokazano, bučnije.

Ono što su nedostaci guma za sve sezone, očekujemo da su prednosti posedovanja dva seta pneumatika, ali i ovde treba imati više informacija.

Letnje gume, na primer, prestaju da se ponašaju kako očekujemo ispod temperature od sedam stepeni Celzijusa, kada počinju da troše i više goriva.

Za zimske gume važi suprotno – one će povećati potrošnju goriva iznad temperature vazduha od sedam stepeni. Zimske gume su i skupe, pa dobro pogledajte i uporedite cene.

Ukratko, ako imate prostor za skladištenje i vozite svakodnevno, ne bi bilo loše da razmislite o dva seta guma

Da razjasnimo i jednu nedoumicu – gume za sve sezone obavezno nose oznaku „all-season“, ili „4 season“, ili „A/S“, ili „4S“, ili „Universal“.

Oznaka „M+S“ ne znači da je to guma za sve sezone. Ona samo znači da pneumatik bolje prianja na podlogu u uslovima blata (mud) i snega (snow) i nalazi se kao dodatna karakteristika na zimskim gumama, i na nekim gumama za sve sezone.

Comments are closed.