Skandinavski ili nordijski dizajn nameštaja

Pojmovi skandinavski i nordijski nisu identični, pošto se razlikuje teritorija koju, po mišljenju većine, opisuju, ali kada se termini koriste u dizajnu nameštaja oni podrazumevaju isto. Skandinavski ili nordijski nameštaj je jednostavan nameštaj čistih linija, svetlih tonova, prirodnih materijala i minimalizma u svakom smislu. On ostavlja utisak da u stanu ima više prostora, što svima prija.

Najlakše je, čini se, otići u neku od skandinavskih prodavnica i kupiti nov nameštaj, ali rešenje nije u tome. Ako se ne pridržavate određenih pravila, svoj skandinavski nameštaj ubrzo ćete zatrpati beskorisnim detaljima i obrnuto – svom postojećem nameštaju, uz malo pažnje, možete dati nordijski izgled.

Izaberite neutralne boje, svetle, lagane, odnosno najpre uklonite sve ono što može da smeta. Za detalje je, zatim, najbolja sivo-plava ili sivo-roze nijansa.

Ako je moguće, izaberite nov nameštaj čistih linija, a ako nemate sredstava za promene, razmislite o delimičnim poboljšanjima. Nordijski dizajn nameštaja podrazumeva i originalne predmete od prirodnih materijala, koji mogu da budu reparirani stari komadi ručne izrade. Bakin kredenac u novom izdanju mogao bi da postane oslonac skandinavskog izgleda kuhinje ili trpezarije, kao i obnovljeni lagani komadi nameštaja iz 60-ih godina prošlog veka, koje ste možda zadržali u garažama i podrumima.

Postoji jedna ozbiljna razlika između nordijskog stila i drugih minimalističkih stilova koju je obavezno ispoštovati, a odnosi se na udobnost. Skandinavci imaju čitave rituale uživanja u svojim kućama i stanovima, uz toplinu predmeta koje dodaju svom nameštaju. To su predmeti od tekstila – mnogo velikih i malih jastuka i mekih pokrivača dodaje komfor nordijskom stilu. Na podu su obično mali vuneni ćilimi, u prostoriji se mogu naći manji dekorativni elementi toplih boja, kao i biljke u saksijama.

Skandinavski dizajn podrazumeva i negativan prostor, a to znači da stvari ne bi trebalo jednostavno poređati duž zidova, koliko god ima mesta, na način na koji mi obično činimo. Pokušajte sa različitim zanimljivim rasporedima i ostavite da prostor što više “diše”. Ukratko – uklonite sve što vam nije potrebno i već ćete postići nešto od skandinavskog duha.

Comments are closed.