Kako iskoristiti stari CD

Svi ih, sasvim sigurno, imate u nekim fiokama, kutijama, na policama – nepotrebni odbačeni CD i DVD diskovi predstavljaju otpad koga se teško oslobađamo.

Opravdanja je nekoliko.

Ukoliko potražite savete na Google-u kako najlakše uništiti DVD, doći ćete do saznanja da ga morate iseći na komade. Sve ostale metode rezanja po njegovoj površini neće biti dovoljne i neko će, ipak, moći da očita sadržaj. A DVD je veoma teško preseći.

Uništavanje uz pomoć specijalnih mašina je skupo, osim ukoliko poznajete nekoga ko mašinu poseduje i spreman je da vam uslugu učini besplatno.

Razmišljanje o oslobađanju od diskova najčešće se završava tako što konstatujete da oni ne zauzimaju mnogo prostora.

A podaci sa njih, uostalom, mogu i da zatrebaju…

Kako iseći CD

Rešenje za navedeni problem ipak postoji, a otkrili su ga, kako to obično biva, preduzimljivi pojedinci. Sa svetom su ga podelili na YouTube mreži, uz gomilu saveta kako iskoristiti na kreativan način delove starih CD i DVD diskova.

Nismo probali, tako da prenosimo njihove savete.

CD ili DVD trebalo bi da odstoji nejmanje 10 minuta u zamrzivaču, pre nego što pokušate da ga sečete običnim makazama. Umesto toga, možete ga držati u vreloj vodi najmanje 5 minuta. Posle tretmana u vreloj vodi biće lako i da komade DVD-ja razdvojite na sastavne slojeve, odnosno skinete plastični film i dođete do sjajne površine.

Pošto ste uspeli da diskove uništite tako da niko, sasvim sigurno, ne može da ih koristi, mogli biste i da ih upotrebite za pravljennje unikatnih predmeta za kuću. Evo nekoliko primera.

Obično ogledalo izgledaće atraktivno ako mu po obodu dodate okvir od izlomljenih diskova, koje ćete složiti kao mozaik.

Obložite običnu plastičnu činiju ili saksiju komadima diskova i dobićete interesantan efekat. Na sličan način možete napraviti držač za sveće, lampu, originalan noćni stočić, novogodišnje ukrase…  

Staru torbu ili cipele osvežićete sa nekoliko malih ogledala isečenih od CD-a.

Od manjih komada možete napraviti čak i nov nakit, tako što ćete ih zalepiti ili na drugi način fiksirati na postojeću narukvicu, ogrlicu, minđuše, broš.

Stare diskove, naravno, možete upotrebiti i bez sečenja, na svakom mestu gde vam je potreban lagan i otporan predmet pravilnog kružnog oblika.