Razmišljate li o preseljenju na selo?

Popularnost života na selu poslednjih godina raste, posebno među mlađom populacijom.

Pomalo avanturistički, porodice odlučuju da napuste gradski život, kupe ili obnove nasleđenu kuću sa imanjem, i nastane se na selu. Jedan broj njih nastavlja da radi u gradu i svakodnevno putuje na posao, dok drugi u potpunosti menjaju životni stil i počinju da gaje domaće životinje, proizvode voće, povrće i druge prehrambene proizvode.

Preseljenje na selo ima prednosti, ali i nedostatke.

Da biste što bolje sagledali jedne i druge, potrebno je da, najpre, razmislite o sebi i članovima svoje porodice. Koje su vaše navike i očekivanja, koliko su vam važne, i da li ćete moći da ih zadržite i posle preseljenja? Koje obrasce ponašanja ste spremni da menjate, i u kolikoj meri?

Jedna od prednosti preseljenja na selo su manji troškovi kupovine nekretnine. Prostranija kuća sa dvorištem može imati i nekoliko puta nižu cenu od skromnog stana u većem gradu.

Pored niže cene nekretnine, na selu su niži i troškovi svakodnevnog života – od kupovine u lokalnoj prodavnici do nekih komunalnih troškova. Za pojedine stavke, ipak, ne mora da bude tako, pa analizirajte način grejanja, kao i dostupnost interneta, telefonsku i TV pokrivenost.

Direktan kontakt sa prirodom sigurno će vam pomoći da opušteno uživate u slobodnom vremenu, bavite se baštom, kuvate ili pripremate roštilj leti na otvorenom… Pronaći ćete i nove prijatelje u lokalnoj zajednici, vazduh i hrana će biti čistiji, a stresa će biti manje…

Pa ipak…

Razmislite i o prednostima gradskog života, pre nego što donesete definitivnu odluku.

Među njima su brže i jeftinije kretanje, veće profesionalne mogućnosti, dostupnija zabava i kulturni sadržaji. U gradu se brže stiže i do stručne pomoći, od lekarske do obrazovne, pravne… Možda ćete lakše pronaći i “srodne duše”, odnosno osobe sa sličnim interesovanjima…   

Za sve one koji se dvoume, možda bi trebalo da razmisle o životu u odabranom, lepo uređenom predgrađu. Ili da veći stan u gradu zamene za manji i ulože novac u vikendicu na selu, u kojoj će provoditi vreme kad god se pokaže da to ima prednosti u odnosu na boravak u gradu.