Kako izabrati krevet

Najvažniji deo nameštaja u vašem stanu je krevet. Trećinu života svako od nas provede u krevetu, pa je potrebno da mu posvetimo, proporcionalno, i toliko dužnu pažnju.

Neudoban krevet može da prouzrokuje više, po zdravlje negativnih, efekata. Pomislite samo na redovnu jutarnju “ukočenost”, noćno trnjenje ekstremiteta, bolove u vratu i kičmi… što su sigurni znaci da je telo tokom sna na neki način patilo – tetive su bile zgrčene ili preterano istegnute, mišići takođe, zglobovi i pršljenovi su trpeli nepotreban pritisak, kao i koža.

Loš san i sve njegove posledice, od jutarnjeg umora, do nervoze i smanjene radne sposobnosti, takođe mogu da budu posledice lošeg izbora kreveta.

Birajte krevet, dakle, mnogo duže nego lampe, slike za zidove, zavese, keramičke pločice, prostirke za podove…

Obiđite što više prodavnica. Imajte u vidu i da fotografije na internetu ne mogu da vam kažu gotovo ništa o krevetu odgovarajućem baš za vas.

Lezite na krevet u prodavnici. Iako je vreme kratko, moći ćete da osetite ako vam nešto smeta kad je u pitanju čvrstina, odnosno mekoća podloge. Ljudi različite težine i telesne građe imaju i različite potrebe kad su dušeci u pitanju.

Ukoliko kupujete dupli ležaj, obavezno ga birajte i probajte sa osobom koja će spavati sa vama.

Izmerite pažljivo mesto gde treba da smestite krevet. Oko kreveta morate ostaviti dovoljno prostora za kretanje i komforno korišćenje.

Da li vam treba kutija za odlaganje u osnovi kreveta? Ako imate mali stan, ovaj prostor bi trebalo adekvatno iskoristiti.

Ukoliko imate mnogo prostora u spavaćoj sobi, kupite veći krevet, bilo da je u pitanju pojedinačni ili dupli, za jednu ili dve osobe. U prodavnicama uvek postoje i ovakve ponude, pa dobro pogledajte širine i dužine.

Ako kupujete odvojeno krevet i dušek, raspitajte se o svim varijantama. Dušeci sa oprugama, od memorijske pene i različitih kombinacija novih materijala, za određene vrste kreveta su pogodniji ili manje pogodni. Preporučuje se da se za nov krevet kupi i nov dušek.  

Razmišljajte, naravno, i o estetici, ali na to verovatno ne treba da vas podsećamo…