Kako ispresovati i sačuvati jesenje lišće

Na stranicama našeg onlajn magazina pisali smo o dekorisanju stana jesenjim lišćem. Mogućnosti i ideja je mnogo, ali se u svakom slučaju računa da ćete posle nekoliko nedelja lišće ukloniti, i umesto njega postaviti novogodišnju jelku.

Šta se, međutim, dešava ako poželite da od listova neverovatnih boja napravite trajni ukras, tako što ćete svoj kreativni rad staviti pod staklo, uramiti i okačiti na zid? U tom slučaju je potrebno da svaki list, pre pravljenja kompozicije, na poseban način zaštitite.

Prvi korak koji će vam olakšati posao je izbor vremena za sakupljanje lišća. Najbolji su listovi koji su tek opali, pre nego što se osuše i počnu da se uvijaju po ivicama. Ako ste pravi ljubitelj prirode i želite svom radu da pristupite ozbiljno, informišite se o vremenu u kojem pojedine vrste odbacuju lišće i isplanirajte akciju sakupljanja.

Izaberite što ravnije listove, bez ikakvih oštećenja, u različitim fazama menjanja boje. Bolje je da ih imate više da biste nogli da napravite finalni odabir.

Prvi način presovanja je ispod teških knjiga, ali ovom metodom listovi neće trajati dugo. Izaberite list sa manje vlage. Ako vam je za aranžman potrebno da sačuva izvesnu savitljivost, premažite ga najpre omekšivačem za rublje ili vazelinom. Stavite list između voštanog papira ili novina, a zatim u knjigu, koju ćete dodatno opteretiti. Ostavite sve na suvo mesto i prekontrolišite posle sedam dana da li se list suši ili propada. Nakon dve nedelje, uglavnom, biće spreman.

Drugi način je da list stavite između dva sloja voštanog papira, a zatim ga ispresujete peglom. Ispod i iznad papira treba postaviti staru grublju tkaninu, da vosak ne bi isprljao dasku za peglanje i peglu. Pritiskujte blago, a zatim nakratko i jače, sa peglom podešenom na visoke temperature, bez pare. Cilj je da se vosak sa papira istopi i „konzervira“ list. Sačekajte da se papiri sa listom ohlade, a zatim opsecite list.

Još jedan način, sa kojim morate biti oprezni, je sušenje u mikrotalasnoj pećnici. Stavite listove koji su zadržali vlagu između dva papirna ubrusa, pa to položite u posudu koja se može koristiti u mikrotalasnoj pećnici. Posle svakih 30 sekundi, na umerenoj toploti, proveravajte da li su suvi. Pazite da se ne zapale. Kad se ohlade, možete ih premazati providnim akrilnim zaptivačem kako bi sačuvali boju.

Ako vam listovi posle bilo kog načina sušenja izgledaju presušeno, potopite ih u rastvor vode i glicerina u razmeri 2:1. Proveravajte ih svaka 2-3 dana, a kad budete zadovoljni rezultatom osušite ih na vazduhu, prikačene za kanap.

Comments are closed.