Prednosti veštačke novogodišnje jelke

Sve što je plastična imitacija prirode najčešće je odbojno, čak i kada se radi o novogodišnjoj jelci, koja se u potpunosti prekriva ukrasima. Nekoliko je razloga, ipak, da odaberete veštačko drvce, za priliku aktuelnu samo jednom godišnje.

Za novogodišnju jelku od plastike daćete manje novca, kada se saberu sve naredne godine u kojima ćete je koristiti. Procenjuje se da jelka prosečnog kvaliteta može da traje najmanje 20 godina, ako je na pravilan način održavate i odlažete.

Rešenje je i praktičnije. Kada se približi Nova godina nema potrebe da u gužvama gubite vreme i trošite novac na benzin. Dovoljno je da iz podruma iznesete svoje drvce.

Prirodna jelka može da odbacuje iglice i pravi nered u sobi. Ona može i da odbaci mnogo iglica, i brzo se osuši, ako se unese na visoku temperaturu u stanu sa centralnim grejanjem. Kada se završi slavlje, moraćete da razmišljate šta ćete sa drvetom, bilo da ste nabavili jelku sa busenom ili jelku aranžman od svežih grana.

Veštačke jelke su sve originalnije, u različitim oblicima, veličinama i bojama. Ako nemate mnogo prostora sigurno će rešenje biti nazidna jelka, koja je, praktično, samo polovina drveta, dok se druga ravna površina fiksira na zid. Moguće je kupiti i drvce sa led rasvetom, sa opcijom izbora osvetljenja, jelku pod snegom, kao i jelku po ceni od nekoliko stotina evra koja je tako verna imitacija da ćete je teško razlikovati od prirodne.

Veštačka jelka smatra se, što je do nedavno zvučalo neverovatno, ekološki prihvatljivijom od prirodne. Klimatske promene i težnja da se očuva planeta učinili su da se napravi računica u korist plastičnog drveta, ako jelku koristite najmanje 10 godina. Količina emitovanog ugljenika i potrošene energije tokom proizvodnje i transporta plastične jelke je manja od negativnoh uticaja na životnu sredinu koji napravi deset jelki, za deset vaših Novih godina. Pravo drvo zahteva zemlju, vodu, pesticide, đubrivo, pošto se odgaja specijalno za tu namenu, a troši i energiju ako treba da se uništi.

Ne zaboravite da su neke osobe, a posebno astmatičari, alergične na prisustvo prirodnog drveta u zatvorenom prostoru. Na jelci može da se razvije buđ, u stan mogu da se unesu insekti, neke vrste oslobađaju polen, skuplja se prašina, dok veštačku jelku uvek možete obrisati vlažnom krpom ili očistiti usisivačem. Veštačka jelka je, i to treba naglasiti, otpornija je na gorenje u slučaju požara.

Comments are closed.