Kako izabrati eksterni hard disk

Potreba za eksternim hard diskom biće još veća ako umesto desktop računara koristite laptop, ili druge portabl uređaje. Iako su kloud rešenja sve popularnija, hard disk je bezbedan i nezamenljiv – sadržaji će vam biti na raspolaganju i bez internet konekcije.

Ponuda eksternih diskova na tržištu je velika i raznovrsna. Pravi uređaj biraćete sigurno u skladu sa svojim potrebama i novcem na raspolaganju, ali na neke karakteristike obavezno obratite pažnju.

Kapacitet. Kao što vam ne treba disk sa nedovoljno kapaciteta, nema potrebe ni da plaćate onaj koji ga ima suviše. Veoma su pristupačni, na primer, USB fleš uređaji kapaciteta 64GB ako samo želite da vam pomognu da prenosite materijal, ili privremeno proširite mogućnosti laptopa. Za trajno skladištenje veće količine foto i video zapisa preporučuje se hard disk minimalnog kapaciteta 1 terabajt.

Brzina prenosa podataka. Sigurno nećete želeti da čekate na desetine minuta dok se sadržaj prebacuje. Brzina prenosa zavisi od dva faktora – tehnologije samog diska i konektora. Generalno – SSD uređaji brže prenose podatke od HDD uređaja, ali su često skuplji i imaju manji kapacitet. Što se tiče konekcije – obično je to USB veza. USB 2.0 je već prevaziđen standard. USB 3.0 nudi povećanje brzine do 5GB po sekundi, a USB 3.1 do 10 GB po sekundi. Uređaji koji podržavaju Thunderbolt 3 tehnologiju nude prenos i do 40 GB/s.

Veličina i izdržljivost. Ako hard disk nosite sa sobom trebalo bi da bude što manji i lakši. I ovde su, kao i kod izdržljivosti, SSD superiorni, pošto nemaju delove koji se kreću, što se pokazalo kao dobro i kod iznenadnih padova.

Bezbednost. Disk može biti otvoren za softversku enkripciju, ali može imati i hardversku enkripciju. Neki diskovi imaju čak pin kod zaključavanje, i slične vidove zaštite podataka. Što se tiče fizičke bezbednosti, izvesni modeli poseduju posebno dizajnirana kućišta.

Postoje i druge osobine na koje treba obratiti pažnju. Sve ih je više kod novih modela, a među njima su i Wi-Fi pristup, dugotrajne garancije, različite opcije kablova i adaptera…