Najbolja lokacija za wi-fi ruter

Postavljanje wi-fi rutera na dobro mesto u stanu ili kući sigurno će poboljšati vaš prijem signala, i osloboditi vas nervoze i razmišljanja da li je problem u dobavljaču usluge, samom uređaju, ili nekom od aparata koje pokušavate da konektujete na internet.

Prva preporuka glasi – ne stavljajte ruter u ugao, u želji da ga, iz estetskih razloga, sakrijete od pogleda. Ruter emituje elektromagnetno polje u svim pravcima, pa će tako veći deo radio-talasa “odlaziti” napolje, a manji deo prema vama i do aparata prijemnika će prelaziti duži put, čime će signal biti slabiji. Stručnjaci upozoravaju i na takozvane mrtve zone u najudaljenijim delovima kuće.

Ruter emituje talase u svim pravcima, i one na dole. Zato je dobro, radi maksimalne iskorišćenosti, ruter postaviti na što višu poziciju, na primer na vrh police umesto na donje pregrade.

Ne preporučuje se postavljanje wi-fi rutera u kuhinji. Kuhinja je puna metalnih predmeta, od aparata za domaćinstvo, do posuđa za pripremanje hrane koje se često nalazi napolju. Metal može da ozbiljno naruši tok talasa, a to mogu da učine i neki aparati koji su uključeni, posebno mikrotalasna rerna, na primer.               

Unutrašnji zidovi stana donekle ometaju slobodno kretanje radio talasa, posebno oni od cigle, kamena i betona. Ispitivanja pokazuju da ćete bolje primati signal sa udaljenog rutera bez prepreka nego sa onog koji se nalazi neposredno sa druge strane zida.

Antene koje ruteri obično imaju pomažu da se signal usmeri i ne treba ih postavljati proizvoljno. Okrenite ih u različitim smerovima, a posebno prema ključnim aparatima na kojima ćete hvatati signal. Najmanje jednu antenu, ako ih ima više, treba postaviti vertikalno pod uglom od 90 stepeni.

Ukoliko imate kuću na sprat i želite da “hvatate” signal u prizemlju i na svim nivoima, postavite ruter najbljiže centralnoj poziciji u čitave kuće.