Putovanja i upozorenje na rizike

Svaka ozbiljna država upozorava svoje građane na rizik od neprijatnih ili opasnih okolnosti kojima mogu biti izloženi prilikom putovanja u inostranstvo. Pojedine zemlje prednjače u oprezu koji predlažu putnicima, a jedna od onih sa najdetaljnijim spiskom potencijalno rizičnih situacija je Velika Britanija. Njihovo ministarstvo inostranih poslova ažuriralo je upozorenje pre nekoliko dana, pred početak letnje turističke sezone. Navodimo samo neke primere, ilustracije radi.

Građane Britanije u Španiji mogu da sačekaju demonstracije, posebno u Kataloniji, i zagađen vazduh u Madridu, a treba se čuvati i pada sa balkona. Turisti skloni piću obično se preterano opuste u Španiji. Britanski organi upozoravaju da se ne pokušavaju prevare kako bi se naplatilo zdravstveno osiguranje, pošto su španski i engleski zakoni veoma strogi ako slučaj otkriju.

Demonstracija će ovog leta biti i u Francuskoj, čemu se dodaje opasnost od mogućih terorističkih napada. Na britansko-francuskoj granici nalazi se i dosta migranata koji pokušavaju da uđu na Ostrvo svim sredstvima. U Parizu, Grenoblu i Lionu na šoferšajbni automobila obavezan je stiker sa informacijom o izduvnim gasovima.

U Tunisu su mogući teroristički napadi, ali tamo postoje i zone koje su zabranjene za turiste. Homoseksualnost se u ovoj mediteranskoj zemlji tretira kao kriminalni akt.

U Tajlandu je zabranjeno objavljivanje pojedinih sadržaja na društvenim mrežama (cigarete, alkohol, preterano obnažena tela). Isto se ne preporučuje ili zabranjuje i “uživo”. Posedovanje opojnih droga može da bude kažnjeno višegodišnjim zatvorom, čak i smrtnom kaznom. Kriminalni napadi na turiste se događaju, vazduh može da bude ozbiljno zagađen, a u pojedine četvrti gradova ne sme se ni zalutati.

Ujedinjeni Arapski Emirati primaju mnogo turista iz celog sveta. Pa ipak, restrikcije u odevanju ostaju. Na javnim mestima žene treba da budu jednostavno odevene, sa pokrivenim gornjim delovima ruku i nogu, u materijale koji se ne provide. Za konzumiranje alkohola potrebna je – dozvola.

Na kraju evo i saveta za Britance koji idu u Grčku. Njihova vlada ih upozorava na komarce, ograničeno podizanje gotovine i stroge kazne u slučaju incidenata u pijanom stanju.