Kako izabrati suvenir za poklon

Nalazite se na putovanju, i mislite na jedan broj osoba koje treba, po povratku, da obradujete prigodnim poklonom. Izbor može da oduzme prilično vremena i prostora, ali i napravi neplanirane troškove, ukoliko ste, na primer, u inostranstvu, a niste se informisali šta možete bez carine da prenesete preko granice. Evo zato nekoliko saveta, od kojih je prvi – upravo pomenuti.

Pitajte vodiča, osoblje hotela ili, najbolje je, sami potražite na internetu, šta je to što se sme unositi ili iznositi iz neke države. U nekim slučajevima može vam se dogoditi i da vam suvenir trajno oduzmu, u drugim ćete platiti dodatni iznos… Na sve to, pomislite na neprijatnosti za vas i druge, gubljenje vremena, pa čak i ozbiljne pretnje po vašu slobodu ako ste se u potpunosti oglušili o zakone. Na spisku zabranjenog, koji zavisi od propisa zemlje u kojoj boravite, može se naći mnogo toga – od falsifikata poznatih brendova obuće, odeće, torbi, do starih novčića pazarenih na nekoj pijaci.

Dobro je planirati kupovinu poklona unapred – razmislite, pre nego što pođete na put, šta bi osoba želela da ima, koji su joj hobiji, potrebe, u čemu zaista uživa.

Dobro bi bilo da suvenir može da se koristi – novčanik, futrola za naočare, slamni šešir… su neki od predloga.

 

Za ženske osobe, predmeti ručnog rada karakteristični za podneblje su najbolji poklon. Oni su svakako originalni i pošto su unikatni, čak i ako nemaju upotrebnu, uvek poseduju estetsku vrednost.

Ako često putujete nemate obavezu da baš svakome, uvek, donesete nešto vredno – napravite dobar raspored, pa kad nekome izaberete prigodnan veći poklon, druge obradujte sitnicama. Sledeći put mislite na njih.

Isplanirajte budžet za poklone.

Isplanirajte prostor, posebno ako putujete avionom. Stvari koje ste kupili trebalo bi da budu lagane, bez mogućnosti da se oštete ili oštete vaš prtljag (na primer da iscure), po mogućstvu nelomljive.

Možda je putovanje idealna prilika da napravite poklon osobi sa kojom niste posebno bliski, ali vas je nečim zadužila. Poklon može da bude lep znak pažnje, ali pazite da ne preterate sa iznosom. Skupoceni komadi mogu da drugog, ali i vas, dovedu u neprijatnu situaciju.