Termalni izvori, za zdravlje i uživanje

Termalni izvori su neiskorišćena šansa Srbije da svojoj turističkoj ponudi doda nešto svetski traženo i veoma atraktivno. Stručnjaci podsećaju da se u našoj zemlji nalazi 46 lokaliteta sa prirodnom termomineralnom vodom, od kojih bi svaki mogao da postane lečilište za obolele i relaks centar za zdrave. Za sada, na spisku se nalaze Lukovska banja, Prolom banja, Banja Junaković, Banja Vrdnik, Vrnjačka Banja… a druga izvorišta poznata su, uglavnom, samo lokalnom stanovništvu.

Za to vreme, u zemljama sa razvijenim zdravstvenim turizmom, čak i u ekstremnim klimatskim uslovima, ljudi željni okrepljenja i jačanja organizma koriste termalne izvore.

Evo nekoliko zdravstvenih koristi koje su dokazane.

Podsticanje cirkulacije. Termomineralna voda sadrži različite minerale, od kojih su najčešće prisutni kalcijum i natrijum bikarbonat. Oni se apsorbuju kroz kožu dok se kupamo u vodi, što pojačava cirkulaciju i prenos kiseonika do svih organa i tkiva.

Smanjenje stresa i poboljšanje sna. Mišići koji su stalno u grču, a da toga nismo ni svesni, se opuštaju. Po izlasku iz tople vode telo koje je zagrejano počinje da se ravnomerno hladi, što takođe doprinosi opuštanju i bržem tonjenju u san neposredno nakon tretmana.

Oslobađanje od bolova. Pored direktnog uticaja na smanjenje bola zagrevanjem, smanjuje se i umor prouzrokovan dugotrajnim bolom i telo se opušta. Dokazano je da toplota umanjuje osetljivost receptora za bol. U vodi kao okruženju je, takođe, poboljšana pokretljivost zglobova i mišića.

Uticaj na zdravlje kože. Koža postaje mekša i finija zbog visokog nivoa silicijuma u termalnoj vodi, a ako je voda bogata sumporom može da pomogne u lečenju ekcema i psorijaze.

Banjski tretmani poznati su hiljadama godina, sa najdužom tradicijom u Evropi i Japanu. Dugo iskustvo pozitivnih efekata još jedan je dokaz da termalnim vodama treba posvetiti, i u ličnoj organizaciji odmora i rehabilitacije, veću pažnju. Uz jedno važno upozorenje – neophodna je konsultacija sa lekarom pre banjskih tretmana, pošto vreme izlaganja, u zavisnosti od zdravstvenog stanja osobe i karakteristika vode, mora da bude dozirano da ne bi imalo štetne posledice.