Sprečite glavobolju

Glavobolja je veoma često i neprijatno stanje difuznih ili lokalizovanih bolova u glavi. Glavobolja može biti različitog intenziteta, trajanja, uzroka… ali bilo kakva da je u pitanju, izvesne navike koje možemo da kontrolišemo izazvaće je, ili pojačati.

Neka upozorenja lekara pomalo su neočekivana, pa skrećemo pažnju na njih.

Dokazano je, na primer, da bruksizam, odnosno stezanje vilica i škripanje zubima u snu, može da dovede do glavobolje. Procenat odraslih osoba kojima se ovo dešava, na nesvesnom nivou, je oko 70%. Rešenje su vežbe opuštanja pre spavanja i konsultacije sa stomatologom, koji u najtežim slučajevima može napraviti i specijalni štitnik za vilicu.

Dehridatacija organizma je jedan od najčešćih uzroka glavobolje. Ako unosite mnogo kofeina u, biće vam potrebne i dodatne količine vode, pošto je ovaj sastojak omiljenih napitaka diuretik. Ukoliko vežbate i znojite se, važi ista preporuka.

Masaža ramena, glave i vrata je najbolje sredstvo za sprečavanje napada glavobolje. Ona pojačava cirkulaciju krvi i opušta napete mišiće.

Ako sedite za stolom dok radite, ili zauzimate dugo drugi sličan položaj, praktikujte redovno istezanje. Jednostavne vežbe istezanja će na prirodan način relaksirati svaki deo tela i osloboditi vas od napetosti.

Sve aktivnosti koje vam prijaju i opuštaju vas treba da praktikujete čim se ukaže prilika, bilo da je to gledanje omiljene serije, pisanje, tuširanje, vežbe disanja… Čak i ako ne uključuju fizičke vežbe i pokrete, one su blagotvorne za vaše raspoloženje, što ima efekat i na relaksaciju mišića.

Razmislie koliko vam je dug i dobar san, i šta se može uraditi po tom pitanju.

Odmarajte oči, pravite pauze ako dugo gledate u ekran bilo koje vrste.

Vežbajte redovno – najbolji efekat imaju umerene vežbe koje se praktikuju 3-4 puta nedeljno u trajanju od oko pola sata.

Ako su glavobolje česte i intenzivne, poseta lekaru je obavezna. Pokušajte da sa njim razgovarate i o alternativnim tretmanima – umesto tableta može vam pomoći akupunktura, ili neke od novih metoda sa aparatima za elektrostimulaciju mišića.