Kako očistiti kuhinjsko plastično posuđe

Oceđivač za sudove, posude za mešanje, kutije za pakovanje hrane, drške pribora za jelo, dozer posude, korpe za voće i povrće… obično su napravljeni od plastike. Iako pojedine vrste plastičnih materijala nisu ekološki prihvatljive, plastika je lagana, jeftina i praktična, pa će se teško pronaći zamena za određene namene u domaćinstvu.

Predmeti od plastike u kuhinji dolaze u kontakt sa vodom i tečnostima različitih boja i strukture. Pre ili kasnije na njima se pojavljuju fleke i naslage kamenca, a tamo gde je kamenac tu je i pogodno tlo za štetne mikroorganizme. „Obojene“ plastične posude koje ste koristili za paradajz sos, na primer, ne izgledaju lepo.

Plastične predmete bi, dakle, trebalo redovno održavati i čistiti.

Najjednostavniji način za skidanje kamenca je sledeći. Potopite posudu u dovoljno tople vode da pokrije sve površine. Sipajte pola šolje vinskog sirćeta na tri litra vode. Ostavite da tako stoji najmanje 30 minuta, a zatim posudu izvadite, obrišite energično krpom za sudove, pa isperite u toploj vodi.

Možete napraviti i pastu od sode bikarbone tako što ćete dve kašike pomešati sa dovoljno vode da se napravi pasta. Nanesite je na sporna mesta i ostavite da stoji 2-3 sata, a zatim istrljajte vlažnim sunđerom i isperite.

Sok od limuna je potrebno ostaviti duže, najbolje na suncu, pa je pogodan samo za manje mrlje. Možete takvo mesto istrljati i četkicom.

U toplu vodu u koju ste potopili predmet stavite dve tablete za čišćenje zubnih proteza i ostavite preko noći. Ovo je dobar način za skidanje fleka.

Izbeljivač, aceton i druga agresivna hemijska sredstva nisu pogodna za čišćenje kuhinjskog plastičnog posuđa.

Savet je da, ukoliko je moguće, posušite sve predmete od plastike, odmah posle pranja, kuhinjskim ubrusima. Tako ćete sprečiti stvaranje kamenca.

A ako smatrate da će vam čišćenje plastike oduzeti mnogo vremena i da taj posao ne vredi truda – odredite vreme kada ćete, jednostavno, baciti plastične predmete i zameniti ih novim.

Comments are closed.