Saveti za izbor posteljine za decu

Dete na ranom uzrastu provodi najveći deo dana u kolevci ili krevecu, pa je izbor posteljine za bebe veoma važan posao koji treba da obave roditelji. Starije dete već ima svoje preferencije i želje, koje je takođe potrebno uzeti u obzir.

Posteljine za decu su među traženijim artiklima u prodavnicama, pošto je potrebno imati u svakom trenutku rezervne čiste komplete u ormaru. One su, zbog toga, i lep poklon na koji se često odlučuju rodbina i prijatelji. Evo zato, za sve vas koje ova tema može da interesuje, nekoliko praktičnih saveta vezanih za izbor.

Bebe imaju, na primer, više problema sa regulisanjem telesne temperature tokom noći, Zbog toga je potrebno da posteljina bude lagana, od odabranih pamučnih vlakana.

Koža deteta je, takođe, osetljivija od kože odraslih. Svaki dodatak sintetičkih vlakana ili vune, u bilo koji deo koji direktno dolazi u dodir sa kožom, može da izazove reakciju, čak i ozbiljniju alergiju.

Izmerite dobro veličinu ili se raspitajte o veličini kreveca. Posteljina ne bi trebalo da bude ni mala, ali ni prevelika, takva da pravi nepotrebne nabore. Za stariju decu koju učite da raspreme svoj krevetić posao će biti olakšan ako imaju posteljinu odgovarajuće veličine.

Pogledajte na deklaraciji uputstvo za pranje. Izaberite posteljinu postojanih boja koja se brzo pere i lako suši, bez specijalnih zahteva.

Izađite u susret željama deteta da na posteljini ima likove filmova ili crtanih filmova. Dete će se osećati zadovoljno i bezbedno tokom uspavljivanja i noći ako bude okruženo svojim junacima. Dodatna prednost je što je mnogo jednostavnije da dinosaurusi, roboti, automobili, Diznijevi junaci… budu na posteljini, nego da njima ukrašavate zidove. Navlake za jastuk iz kompleta posteljine možete koristiti i na jastučićima koji će tokom dana biti svuda po sobi. Menjanje jastučnica kada se pojavi nova željena tema može da promeni ambijent enterijera brzo i sa manje novca nego druge intervencije u dečjoj sobi.

Comments are closed.