Kako odabrati veš mašinu i bojler

Za generacije starijih sugrađana veš mašine su bile gotovo pa kupovina za ceo život. Nećemo proveravati navode u koje veruju mnogi da su „aparati za domaćinstvo danas napravljeni da traju onoliko koliko i garantni rok“. Bilo tako ili ne, činjenica je da su oni sve dostupniji, uz kupovinu koja se obavlja na veći broj rata.

Nova veš mašina

Ukoliko želite da kupite veš mašinu sigurno imate dilemu – nova ili polovna. Svedoci smo, naime, da je poslednjih godina sve više uvoznika polovnih aparata za domaćinstvo iz inostranstva, koji nude poznata brend imena po povoljnim cenama.

Ako se pitaju majstori, savet je da se u ovo ne upuštate. Iako može da se desi da kupite solidan aparat, veća je verovatnoća da je mašina izašla iz garancije, da je već „odradila svoje“ i da su je vlasnici prodali, ili čak bacili, zato što su popravke izvesne i koštaju mnogo. Ozbiljniji rezervni delovi za veš mašine su skupi, posebno za na našem tržištu retke modele, pa ne treba eksperimentisati.

kupatilo

Kupite, dakle, novu veš mašinu.

Najpre izmerite prostor u kupatilu – sigurno znate da postoje manje veš mašine sa punjenjem odozgo, ako nemate dovoljno mesta za veliku.

Dobro pogledajte programe i čemu su namenjeni – možda ih za vaše potrebe ima suviše, ili premalo. Slično je sa kapacitetom (na tržištu se mogu pronaći mašine od tri do čak 11 kilograma).

Broj obrtaja je takođe važan – ukoliko je veći dobićete polusuv veš, što je korisno u zimskim uslovima.

Proverite da li vam odgovara širina vrata i ugao otvaranja.

Energetska efikasnost i nivo buke nalaze se na etiketi. Birajte mašine energetskog razreda A koje troše manje električne energije i vode.

bojler

 

Izbor bojlera je jednostavnji, kao i princip rada.

Rezervni delovi za bojlere su jeftiniji, ipak, postoji nekoliko pitanja koja treba postaviti, kako bi bojler trajao duže i tokom eksploatacije pravio manje troškove.

Posle odluke o dimenzijama i zapremini, proverite kvalitet kazana. Prohromski (inox) kazani su od nerđajućeg čelika i otporni na koroziju, ali su skuplji od emajliranih za koje se koristi crni čelik sa zaštitnim slojem emajla.

Proverite da li u bojleru postoji magnezijumska anoda – njen zadatak je da štiti grejač od nagomilavanja kamenca.

Pogledajte i kakvi su nosači – da li vam odgovaraju, kao i da li je upakovan sigurnosni ventil, ili ga morate kupiti naknadno.

Pročitajte na kraju garanciju i da li je data posebno na grejač i termostat. Proizvođači bojlera najčešće daju specijalne duže garancije na kotao i kraće na pojedine delove.