Trka konzola se nastavlja

Ljubitelji video igara sigurno se neće složiti da je bolja jedna ili druga konzola, ali cifre su neumoljive – Sony je iz prethodnog perioda izašao kao pobednik.

Konzola PlayStation 4 prodata je u više od 40 miliona primeraka, dok je najbliži konkurent, Xbox One uknjižio samo polovinu od navedene cifre. I taman kad je sa novim modelom Xbox One S Microsoft uspeo posle tri godine da stigne PS4, pojavljuju se PS4 Pro i PS4 Slim.

ps4-pro

Šta izabrati – pitaju se gejmeri spremi da izdvoje nekoliko stotina evra za jednu od najmoćnijih konzolu do sada?

Ako je izbor Sony – PS4 igre su već stavljene na spisak. Neke će moći da se igraju na Pro konzoli, za druge će biti potrebna nadogradnja, a ima i onih koje će ostati bez podrške.

Navedena praksa je uobičajena i, odmah da kažemo – ni gejmeri koji imaju omiljene Xbox One igre nisu u boljem položaju. Microsoft nije “ostao dužan” i najavljuje novi model. Ime mu je, za sada, Project Scorpio, i biće predstavljen u drugoj polovini 2017. godine.

Ukoliko možete bez problema da platite stotnak dolara više, stručnjaci u ovom trenutku savetuju PS4 Pro. Iako obe konzole ( i PS4 Pro i Xbox One S) mogu da se pohvale sa 4K rezolucijom, PS4 Pro ima nekoliko prednosti.

Tu je, najpre, snaga – PS4 Pro dolazi sa 4,14 teraflopsa, što je više nego tri puta jače od najnovije Microsoft konzole.

vr-headset

Drugi razlog u korist Sony uređaja je virtuelna realnost. Za Xbox One S se ne najavljuje VR headset. Sony 13. oktobra pušta na tržište dugo očekivani PlayStation VR, sa više od 50 igara koje će biti na raspolaganju u isto vreme.

PS4 Pro je svakako konzola koja se kupuje za budućnost – sama činjenica da je Microsoft najavio moćniji i napredniji Project Scorpio upućuje kupce koji bi se sada opredelili za Xbox One S da sačekaju – zašto bi danas kupovali uređaj koji će, izvesno, za godinu dana biti “stari model”?