Kako protiv umora na putovanjima

Isplanirali ste putovanje na željenu destinaciju kao odmor, a zatim ste počeli da osećate takav umor, da vam se činilo da je bolje da ste ostali kod kuće.

Kako se boriti protiv ove pojave, i zbog čega se ona događa?

Jedan od najvećih problema, kažu iskusni turistički vodiči, je nedostatak kvalitetnog sna. On nije posledica samo promene vremenskih zona, mada je na dugim putovanjima najizraženiji. Za razliku od retkih osoba koje mogu da se opuste i utonu u dubok san na bilo kom mestu, većini smeta promena temperature, kreveta, jastuka, vremena odlaska na spavanje i ustajanja, buka… Ako je planirano da se noć provede u autobusu, posledice su još drastičnije.

Saveti su sledeći, a posebnu pažnju im posvetite ako putujete sa decom.

Ukoliko je potrebno da menjate vremenske zone, pripremite se nekoliko dana, ili čak par nedelja unapred. Počnite da pomerate svoje rutine (odlazak u krevet, buđenje i obroke) i prilagođavate ih vremenskoj zoni u koju treba da stignete.

Sinhronizujte svoje osvetljenje – pojačajte veštačko svetlo onda kada želite da ostanete budni i zamračite prostor kad je potrebno da zaspite.

Pijte dovoljne količine vode. Hidratacija organizma je veoma važna za otklanjanje umora. Izbegavajte kofein i alkohol – kofein ima diuretički efekat i ponovo ćete telo dovesti u stanje blage dehidratacije, a alkohol vam može pomoći da odspavata, ali samo nakratko – obično je to nekvalitetan isprekidani san.

U velikom broju bezalkoholnih pića ima kofeina, koji će vas sprečavati da zaspite onda kada je to potrebno. Proverite sastav napitake koji konzumirate tokom putovanja.

Uzimajte zdravu hranu koliko god je to moguće, u kombinaciji mesa, voća i povrća, ali ne suviše kasno. Poslednji obrok trebalo bi da bude četiri sata pre spavanja, najmanje dva sata pre spavanja. Korisne namirnice sadrže magnezijum, vitamin D, triptofan.

Ako ste u prilici da birate, raspitajte se o hotelu – gde se nalazi, odnosno da li je u mirnom kraju sa malom količinom buke, da li postoje zavese za zamračivanje… Možda ćete u nekim situacijama moći da izaberete i položaj sobe. Ako znate da imate problem sa nedostatkom sna i umorom na putovanjima, najbolje je da se unapred raspitate o svemu, čak i o ovakvim i sličnim detaljima.