Limun kao sobna biljka

Sigurno ste već videli stablo limuna u drvenom sanduku ili drugoj prikladnoj posudi, koje donosi plodove u stanu ili poslovnom prostoru. Ovom voću potrebni su minimalni uslovi, pa će uz dovoljno svetlosti i toplote uspevati i kod vas.

Kraći put do razgranatog limunovog drveta je kupovina kalemljenih sadnica, ali ako želite da se radujete svakom novom listu – odgajite limun iz semenke. Imajte u vidu, odmah, da može da prođe 7-15 godina do prvih plodova.

Semenku ćete pronaći u limunu koji kupite u prodavnici. Izaberite potpuno zreo plod. Semenke dobro isperite vodom da odstranite sluz.

Važno je da prođe veoma malo vremena između vađenja semenki iz ploda i sadnje. Semenke ne bi trebalo da se osuše.

Stavite semenke u saksiju, u zemlju bez đubriva, na dubinu 2-3 cm. Obilno zalivajte zemlju i držite saksiju na temperaturi višoj od 20 stepeni, kako bi se podstaklo klijanje. Posle par nedelja biljke bi trebalo da se pojave.

Limunu je potrebno najmanje osam sati sunca svakog dana. Najbolje uspeva pored prozora na južnoj strani, a ako nemate takve uslove možete koristiti i lampe koje zamenjuju prirodno osvetljenje.

Zemlja mora da bude ravnomerno vlažna, ali i da se dobro drenira. Đubrenje višenamenskim đubrivom ili specijalizovanim đubrivom za limun se preporučuje za odraslu biljku, od proleća, u vreme pojačane vegetacije, da bi se podstaklo stvaranje ploda.

Svake dve godine planirajte presađivanje, a kada drvo poraste svake 3-4 godine, i to u proleće. Posuda bi trebalo uvek da bude 3-5 cm šira u prečniku, a zemlja koja se dodaje nova. Za odraslo drvo može se koristiti i ista posuda – u tom slićaju se busen korena orezuje 1-2 cm i stavlja se nova zemlja.

Kad se pojave plodovi, važno je sačekati da budu potpuno zreli – čvsti i jarko žuti. Tada se lako makazama odvoje od stabla. Zreo plod može nedeljama i mesecima da ostane na stablu bez menjanja kvaliteta, pa ne žurite sa berbom.

Tokom leta limun možete iznositi na terasu ili u dvorište, ali prvo na svetlo zaklonjeno mesto, a onda postepeno na direktno sunce. U našim klimatskim uslovima obavezno je unošenje biljke u zatvoren prostor zimi.

Comments are closed.