Kamen u enterijeru

Kamen je materijal iz prirode, prisutan oko nas, svima dostupan. Kamen, kao i drugi prirodni materijali, ima mnoge praktične osobine. Najpoznatija je ona da, zagrejan, zimi i sam greje, odnosno otpušta toplotu, a leti hladi. Kamen je postojan, ekološki pogodan materijal, pa zašto ga ne upotrebiti gde god je moguće…

Iako se u građevinarstvu koristi od davnina, od najranijih čovekovih naseobina, u enterijeru je kamen nedovoljno u upotrebi. Kako to da izmenite.

Ukoliko planirate veće intervencije i investicije u domu, razmislite o kamenu. Možda je baš on rešenje za izgradnju ili samo dekoraciju pregradnih i drugih zidova, kamina, stubova, enterijera u kupatilu. Kamen se, ipak, ne obrađuje lako, pa je za ozbiljnije radove potrebno angažovati stručnjaka i to ne bilo kakvog. Dobro se raspitajte i potražite pravog majstora, koji će, kako to obično kažemo, spojiti lepo i korisno.

Kamen se, međutim, ne mora koristiti samo na napred navedeni način. Oblutci iz reka, kojima ćete dodati i poneki specijalan donet sa morske plaže ili morskog dna, mogu da se slobodno poređaju u nekom uglu. Njima može, čak, delimično obeležiti na podu prostor trpezarije, na primer, i tako odvoji od ostatka stana.

Dozvolite deci da u svoju sobu unesu kamenčiće, igraju se sa njima i “grade”, naravno ne onoj najmlađoj.

Kamen u dekorativnoj saksiji, pored manje biljke, ili staklena čaša napunjena raznobojnim kamenčićima uvek će biti lep detalj.

Da napišemo nešto i o eksterijeru, odnosno njegovom jednostavnijem delu. Fasada kuće je sigurno završena, ali uvek ostaje dovoljno mesta za poneki kamen na terasi. Ako imate dvorište, kamenom obeležite ili potpuno popločajte staze, mesta gde je zasađeno cveće… Da li ste razmišljali da napravite malu kamenu fontanu? Sa malo spretnosti i dodatnog materijala, uz uputstvo tipa „uradi sam“ na Jutjubu, lako ćete se snaći.

Mogućnosti upotrebe kamena i eksperimentisanja sa njim u vašem domu su velike. Dali smo samo neke ideje, a vi ćete ih, ako razmislite, sigurno imati još više.

1 Comment