Znojenje kao znak kondicije

Ukoliko ste zdravi i osećate se dobro (ako prekomerno znojenje, dakle, nije posledica nekog fiziološkog poremećaja), „okupanost“ znojem na kraju fizičke aktivnosti verovatno je znak dobre kondicije.

Uglavnom vam je poznato zbog čega dolazi do znojenja tokom trčanja, vožnje bicikla, napornog treninga…

Svrha procesa je da se ohladi površina kože, što prouzrokuje smanjenje ukupne temperature tela, koja, ukoliko je visoka, negativno utiče na sve organe, proizvodeći i veoma ozbiljne posledice.

Kada dobiju informaciju o pregrejanosti tela, znojne žlezde luče tečnost na površinu kože. Jedan deo zagrevanjem isparava smanjujući toplotu, a drugi, hladniji, ostaje. Pošto se krećemo, preostali znoj se strujanjem vazduha dodatno hladi.

Kod osoba koje su u dobroj kondiciji proces je ubrzan. Najpre, njihova aktivnost proizvodi više toplote. Odgovor organizma je brži i snažniji, što povratno obezbeđuje i mogućnost za duže trajanje treninga.

Kod osoba koje ne treniraju redovno odgovor organizma je sporiji. Telo, jednostavno, situaciju tretira kao novu i ne prepoznaje je, putevi nervnih impulsa nisu čestim ponavljanjem pripremljeni na akciju.

Povećano znojenje kod gojaznih, međutim, odstupa od pravila koje važi za zdrave pojedince. Kao što znate, gojazni se znoje više, čak i prilikom laganih vežbi. Salo, odnosno nagomilane masnoće, deluje kao izolator, pa je njihovom organizmu potrebno više znoja da bi se rashladio.

Na znojenje utiču i uslovi okruženja. Povećana vlažnost vazduha sprečava brzo isparavanje znoja i hlađenje organizma, pa se proces znojenja produžava, a ekstremno visoke temperature ne dozvoljavaju da se znoj koji ostane na telu ohladi, čak ni prilikom strujanja vazduha. Još neki faktori kod zdravih osoba utiču na količinu znoja – pijenje alkohola ili kafe, nivo šećera u krvi, sintetička odeća, pa i genetika.

Obavezna tema kada je o znojenju reč je i važno podsećanje o unošenju dovoljnih količina tečnosti i elektrolita u organizam. Ukoliko su uslovi u kojima se vežba, ili obavlja druga naporna aktivnost, visoka temperatura i vlažnost, preporučuju se manje količine tečnosti svakih 15-ak minuta.