Koji su benefiti ugradnje žaluzina?

Nakon izolacije u kojoj smo proveli mnogo vremena, počeli smo da preispitujemo svoj životni prostor. Pravimo planove kako da ga ulepšamo, usavršimo, oplemenimo i učinimo funkcionalnijim. Dok neki samo maštaju o renoviranju i uređenju enterijera, drugi prave planove i računice kako će sve to da izgleda i koliko će da košta. Kada govorimo o stavkama kao što su prozori, roletne i zaštita od sunca, tehnički i estetski veoma pogodno rešenje jesu i žaluzine

Evo nekih odlika žaluzina sa kojima se valja upoznati tako da nijedan prodavac ili marketinški stručnjak neće moći da vas navedu na konfuzne informacije a time i pogrešne odluke. Koje prednosti zaista donosi ugradnja žaluzina?

Nema pregrevanja prostorije

Ovo je i najubedljiviji razlog zašto se sve više ljudi opredeljuje za ovaj sistem zaštite od sunca, pa stare i dotrajale roletne zamenjuje žaluzinama. Naime, aluminijumske lamele ne dopuštaju prodor sunčevih zraka i možete ih zakrenuti pod uglom kojim želite. To ujedno dozvoljava i normalan protok vazduha tako da uprkos zamračivanju i spuštenom položaju žaluzine, soba ipak bude proluftirana i u njoj ne bude zagušljivo.

S obzirom da se klima menja, načini gradnje se takođe menjaju, pa su primetnija sve toplija leta, hladnije zime i sve ekstremnije temperature, te je prilikom gradnje i renoviranja preporučljivo odlučiti se za rešenja koja zimi čuvaju toplotu prostorije, a leti ne dozvoljavaju sunčevim zracima da pregreju naš prostor.

Nema potrebe da ih za par godina menjate novim

Za razliku od nekadašnjih drvenih žaluzina (šalukatre, grilje, spoljni venecijaneri) koje su ipak bile podložne zubu vremena i uticaju atmosferskih prilika, uz nove tehnologije žaluzine su na našim prostorima doživele preporod tako da se arhitekte, projektanti, investitori i vlasnici kuća sve više opredeljuju za ovu dugotrajnu opciju.

Žaluzine se odlikuju velikom stabilnošću i postojanošću s obzirom da su u pitanju čvrste lamele velikih dimenzija izrađene od aluminijuma. U skladu sa nešto višom cenom i kvalitetom materijala od kojih su izrađene, imaju i dug vek trajanja, pa se može reći da su na duže staze ekonomično rešenje i investicija koja će vam se isplatiti.

Možete da birate bilo koju boju u spektru

Izvedbene kombinacije su mnogobrojne i u ponudi su najrazličitije boje. Slažu se uz sve fasade, kako na poslovnim tako i na stambenim objektima. Ono što je takođe veliki plus je da ugradnju spoljnih žaluzina ne morate planirati unapred, jer ne zavise od fasade odnosno ugrađuju se nakon završene fasade. 

Uz njih se može ugraditi i integrisani komarnik, što se može učiniti odmah ili naknadno. Maske, vodilice, lamele i završne letvice mogu biti u različitim kombinacijama boja. Kada govorimo o estetici, moderan i luksuzan izgled čini ih savremenim i minimalističkim rešenjem za kancelarije, proizvodne pogone, kuće, stanove i vikendice.

Vi upravljate svetlom i mrakom 

Žaluzine karakteriše i mogućnost upravljanja na elektro pogon, tako da se njima može rukovati uz pomoć daljinskog upravljača iz fotelje ili kreveta. Svetlost se kontroliše i reguliše po vašoj želji, pod uglom kojim želite.

Žaluzine se takođe mogu obuhvatiti sistemom pametnih kuća i automatizovati. Smart home platformom koja integriše osvetljenje, grejanje, hlađenje, ventilaciju, otvaranje kapija, vrata, kao i podizanje i spuštanje roletni i žaluzina upravljate udobno i prema sopstvenim potrebama iz daljine uz pomoć mobilnog telefona. 

Multifunkcionalna zaštita

Žaluzine štite od neželjenih pogleda, naleta vetra, sunčevog zračenja, a pokazale su se dobro i u zaštiti od kiše i snega. Njihove lamele ne dozvoljavaju da unutra prodre lišće, a sprečavaju i ulazak ptica koje ponekad znaju da budu uporni i dosadni nepozvani gosti.

Brzo se ugrađuju i lako održavaju tako što se prebrišu mokrom krpom bez upotrebe agresivnih deterdžanata koji bi mogli oštetiti površinu lamele. 

I za kraj jedna zanimljivost iz domena etimologije – reč žaluzina vodi poreklo od francuskog jalousie što nam poručuje da su se ovi rebrasti kapci stavljali na prozore iz ljubomore, da bi onemogućili radoznalim pogledima da zaviruju unutra.

Comments are closed.