Udobna beržera, uz sve se slaže

Nazivamo je beržera, ali se to donekle razlikuje od originala. Fotelja beržer (bergère) je komad nameštaja koji vodi poreklo iz Francuske. Dizajnirana je u stilu nameštaja iz vremena Luja XV, ima tapacirane naslone za leđa i ruke i široko, komforno sedište sa debelim jastukom. Beržera ima drveni okvir klasičnog stila, sa antičkim detaljima i luksuznom obradom. Tkanina za tapaciranje je, takođe, visoke klase, najkvalitetnija i dugotrajna.

Tajna zbog koje se beržera nalazi i danas u svim boljim salonima nameštaja je njena udobnost. Zbog toga je preživela prethodne godine i vekove, najrazličitije stilove i modne trendove u dizajnu enterijera.

Savremeni francuski način opremanja životnog prostora podrazumeva kombinovanje elemenata različitih epoha na sofisticiran način, u šta se beržera odlično uklapa. Ovaj princip danas preuzimaju mnogi, pa tako u bilo kojem prostoru, uz par srodnih detalja, možete postaviti beržeru. Namenu ćete joj naći veoma lako, pošto će svi članovi porodice uživati da se relaksiraju ili čak dremnu u njoj.

Fotelja koja je preživela tako ozbiljan i dug test vremena mora da ima različite varijante, pa se one kreću od pridržavanja klasičnog oblika do modifikacija koje ne liče preterano na original. Nekoliko karakteristika bi, ipak, rebalo da bude prisutno – naslon za leđa i nasloni za ruke kod beržere su povezani u jednu celinu, ram mora da se vidi, a naslon je obavezno tapaciran. Jastuk za sedenje je često jasno odvojen.

Najpoznatiji varijeteti beržere su Bergère à la reine sa visokim naslonima za ruke i ravnom gornjom linijom naslona za leđa, Bergère en cabriolet, značajno niža od prethodne sa ovalnim naslonom za leđa, i Bergère marquise sa niskim, tanjim, ovalnim naslonom za leđa, potpuno stopljenim sa naslonima za ruke.

Ako nemate dovoljno novca za novu fotelju, raspitajte se o polovnim, pa čak i oštećenim, ali napravljenim od kvalitetnih materijala. Ukoliko je u svoje ruke uzme dobar majstor za restauraciju, on od beržere može napraviti komad nameštaja kakav nećete pronaći u prodavnicama.

Comments are closed.