Koliko košta boravak u hotelu sa pet zvezdica

Nisu svi hoteli sa pet zvezdica isti. Cena luksuznog smeštaja varira u zavisnosti od mnogih faktora, pa je na nekim destinacijama po više puta niža nego na drugim, ekskluzivnijim.

Definicije hotela sa pet zvezdica takođe se razlikuje, ali ne značajno, kako bi turisti bar okvirno znali šta ih očekuje. Popularni sajt Trip Advisor navodi, između ostalog, i sledeće:

“Turistički objekti sa pet zvezdica najčešće podrazumevaju kvalitetne gurmanske obroke, luksuznu spa ponudu, prostore za trening sa kompletnom zdravstvenom podrškom i izvanredno opremljenim svlačionicama. Osoblje je elegantno i ljubazno, u stanju da predvidi unapred potrebe gosta i uspostavi lični odnos. Obraćanje imenom svakom gostu deo je protokola. Prijava prilikom dolaska je na najsavremeniji način, obično uz posebnu dobrodošlicu, a na svakom spratu na raspolaganju je batler.

Dekor prostorija za smeštaj je elegantan i kvalitetan, sa usklađenim dizajnom i bojama mebl štofa, zavesa, stolica, uzglavlja kreveta… Obično je prisutno i više od uobičajene elektronike, pa se komandama mogu regulisati kreveti, osvetljenje, zvučna izolacija… Kupatilo je obavezno veliko, često u mermeru, sa ekskluzivnom ugrađenom opremom, dual umivaonicima, premijum proizvodima za negu koji su na raspolaganju gostu, biljkama…

Od pratećih objekata za rekreaciju obavezni su teniski tereni i drugi sportski tereni, teretane, spa kompleksi, ponuda kulturnih i zabavnih programa i sadržaji za decu, ponegde i po principu dnevnog ili večernjeg boravka.”

Takvi kakvi su, hoteli sa pet zvezdica koštaće vas, prosečno, više od dve hiljade dolara za noć u Sent Moricu u švajcarskim Alpima, u punoj sezoni. Takođe u punoj sezoni, ali na drugom kraju sveta u Manili, možete platiti samo 100 dolara po danu.

Zanimljivo je da su na dnu liste, sa najnižim cenama, malo višim od 100 dolara, najbolje ocenjeni hoteli u Dubaiju.

Uz najpoznatija skijališta, više od hiljadu dolara za samo jedan dan potrebno je platiti i za smeštaj u hotelu sa pet zvezdica na Siciliji i Sardiniji, u Toskani i Tokiju, a oko hiljadu dolara u Njujorku, Veneciji, na Bahamima, u Parizu…

Za manje od 300 dolara na dan može se boraviti u najluksuznijim hotelima u Berlinu, Istanbulu, Sidneju… a za manje od 200 dolara u Briselu, Nju Delhiju, Kairu, na Baliju… čak i u špicu sezone.