Uradi sam: Izolacija od buke

Buka predstavlja konstantan problem života u gradovima, koji nije samo naporan i dosadan – kao svi zagađivači životne sredine, i buka je štetna za zdravlje.

Profesionalna izolacija životnog i radnog prostora košta mnogo i veoma je osetljiva tema. Razlog su osobenosti zvuka kao pojave. Njegovo širenje je specifično, pa se buka mora izmeriti stručno, određenim instrumentima, kako bi se pronašle optimalne mere zaštite.

Pored navedenih, postoje i metode samopomoći, od kojih su neke čak i besplatne. Potrebno je samo malo truda i kretivnosti pa da se buka iz susednih prostorija ili sa ulice značajno smanji.

Napravite novi raspored u sobi, na primer. Postavite na zid koji treba da izolujete garderober, policu sa knjigama, ili čak samo garnituru za sedenje. Možete dekorisati zidove tapiserijama ili platnenim zastorima i tako im dodati zvučnu neprobojnost. Što je debljina veća, efekat je bolji.

Vrata i prozori treba da naležu dobro na ram i da sve rupe budu zaptivene. Kupite jednostavne gumene trake i rešite taj problem. Ako nemate prag postavite ga, i njega takođe dobro obložite tako da vrata najbolje moguće dihtuju. Tepih može da pomogne, kao i druga priručna sredstva koja tokom hladnih dana možda stavljate ispod vrata.

Vrata možete obložiti debelom tkaninom ili napraviti zavese koje ćete navlačiti po potrebi.

Gusto tkana ćebad su idealna za zvučnu izolaciju. Iako ne izgledaju lepo kad se, na primer, zakače na prozore, ako vam buka mnogo smeta nećete misliti na estetiku.

Postavljanje garnišni na plafon u sobi može da bude opcija – ako su dovoljno kvalitetno fiksirane i čvrste, na njih po potrebi možete zakačiti čak i ćebe duž celog zida kroz koji zvuk “ulazi”. Kad već imate garnišne na pravom mestu, potražite lepše, podjednako guste, dekorativne materijale.

Sve vrste nameštaja, zavesa, tepiha i prostirki u samoj sobi doprinose ublažavanju buke. Najkritičnije su velike poluprazne sobe, a što je prostorija manja i punija, situacija je bolja.

Dobro izolujte otvore oko utičnica i drugih “ulaza” u prostoriju – zvuk se provodi i kroz njih.

Na kraju, blokovi od pene za zvučnu izolaciju lako se mogu pronaći u prodaji i nisu skupi. Razmislite i o njima.