Da se mirisi kuvanja ne šire stanom

Mirise kuvanja, koji mogu biti veoma dugotrajni i neprijatni, sprečićete najbolje ako ih neutrališete na vreme. Evo nekoliko ideja koje pomažu.

Vodena para uspešno apsorbuje neprijatne mirise. Pre nego što počnete da kuvate, obezbedite da vam paralelno, u jednoj plitkoj posudi, na primer tiganju, vri mešavina vinskog sirćeta i vode. Dobar odnos je rastvor pola šolje sirćeta u šolji vode. Ova mešavina može da se postavi i u rernu.

Na isti način u vodi možete obariti, a zatim dinstati koru od pomorandže ili limuna, sa karanfilićem i štapićem cimeta.

Aparat za prečišćavanje vazduha veoma je koristan u zimskim mesecima, kada je vazduh koji dolazi spolja zagađen. Aparat efikasno uklanja i bakterije, viruse, spore gljivica, dlake kućnih ljubimaca. Dobro ga je imati u kući, a kad je već tu može se uključiti pre otpočinjanja kuvanja.

Bikarbona soda je čudesno sredstvo koje uvek treba imati u stanu. Kupite je u većoj količini i naspite u otvorenu činiju, koju ćete držati pored šporeta dok kuvate. Verovali ili ne, bikarbona soda svojom pH vrednošću neutralizuje i upija mirise, posebno ako su u pitanju kisela isparenja kao kod spremanja ribe, paradajza i drugog povrća.

Neprijatni mirisi u kuhinji ne moraju da potiču samo od kuvanja. Ako frižider nije postavljen na optimalnu temperaturu, namirnice u njemu će ubrzo početi da menjaju svoj miris i otpuštaju ga u aparat. Najblja temperatura u frižideru je do 4,5 stepeni Celzijusa. Ukoliko nemate ugrađen termostat koji bi pokazao temperaturu, unesite termometar i sami prekontrolišite stanje.

Poprskajte otpatke od hrane limunovim sokom pre nego što ih bacite u kantu za smeće, ako treba tamo neko vreme da ostanu. Zanimljivo je da sličan efekat ima i posip za mačke, koji upija mirise. Jednostavno ga stavite na dno kante za smeće, i promenite ga ako se ovlaži.