Kombinovanje metala i drveta u enterijeru

Metal može da bude novost u uređenju vašeg enterijera koja će uneti promene i osvežiti izgled vašeg doma. Metal se, pažljivo odabran, uklapa u sve stilove – od tradicionalnog, preko rustičnog i savremenog, do kombinovanog.

Nekoliko je načina da upotrebite metal. On može biti u centru pažnje u sobi, ili sklonjen u ugao i na poseban način osvetljen. Kombinacija drveta i metala najčešća je opcija, imajući u vidu naše navike i nameštaj kakav, obično, posedujemo.

Drvo i metal mogu da budu postavljeni jedan pored drugog i da izgledaju lepo. Pored fotelje sa nogicama ili kompletnim ramom od drveta stavite stočić sa metalnim postoljem. Čak i različite stolice za istim stolom, dve sa drvenim nogama a dve sa metalnim, mogu da izgledaju zanimljivo.

Ukoliko imate novac koji možete da potrošite na jedan dekorativni i koristan komad – lampu na primer, pogledajte primerke od metala. Lampe ove vrste veoma su praktične za održavanje, traju generacijama, a uklapaju se bez problema u postojeće okruženje.

Nekoliko je pravila za kombinovanje drveta i metala u enterijeru koje dizajneri, ipak, pominju.

Prvo je da je dobro razmisliti o dominantnoj boji. Metali su, obično, u toplim tonovima kao mesing, bakar, zlato… ili hladnim kao srebro, aluminijum… Ako su boje drveta u vašoj prostoriji u toplim nijansama kao što su trešnja, mahagoni, orah, birajte tople nijanse metala i obrnuto – uz jasen, javor, topolu ili bor bolje će izgledati „hladni“ metali.

Prilagodite završnu obradu metala vrsti drveta koja u vašem stanu dominira. Starinska i „satenska“ obrada najbolje se slaže sa tradicionalnim nameštajem, brušeni metal dobar je za eklektične kombinacije i uglačani nameštaj, polirani visokog sjaja za moderni i minimalistički nameštaj. Nitne i grube spojnice na metalu doprinose rustičnom izgledu.

Ono što važi za kombinaciju drvo – metal ne može se primeniti za kombinaciju dva metala. Ako posedujete komade nameštaja od sasvim različitih vrsta metala koji se razlikuju i po stilu dorade, neka oni ne budu blizu jedan drugom.

A ako ste odabrali idealnu kombinaciju dva komada nameštaja od kojih je jedan od drveta a drugi od metala, okružite ih jastucima, tepisima i sličnim neutralnim predmetima, kako biste ih što bolje istakli.