Zamenite nogice na nameštaju

Evo još jedne ideje za promenu u stanu, koja ne zahteva mnogo sredstava – fiksirajte nove nogice na stari komad nameštaja, ili ih postavite na nameštaj koji ih nije imao.

Nogice, noge, postolja, točkići… sastavni su deo stolova i stolica, ponenad i komoda, fotelja, kreveta… Osim regala, velikih i teških garderobnih ormana i kuhinjskih elemenata, skoro svaki deo nameštaja ima neku vrstu nogica.

Nameštaj na nogama može da izgleda lepo ako je pod očuvan, ili ako je podloga, takođe očuvan, tepih. Pokućstvo ovog tipa vizuelno izgleda „lakše“, čini prostor većim, praktičnije je za pomeranje i održavanje.

Sa dolaskom skandinavskog nameštaja u Srbiju, upoznali smo sve prednosti nameštaja „na nogice“ od prirodnih materijala. Ukoliko poželite nešto slično u svom stanu, verovatno vam prvo pada na pamet kupovina i nekoliko pitanja. Da li će se novi stil uklopiti u ono što već imate? Da li ćete uspeti da smestite sve svoje stvari u nove ormane, koji su manji? Treba da se upuštati u izdatke?

Ne mora da bude tako. Sa dobrim majstorom moguće je eksperimentisanje i promena nogica kod nameštaja koji već posedujete.

Veoma često vas pozivamo da ideje potražite na internetu. Učinićemo to i ovoga puta. Ljudi koji su već prošli kroz vrstu posla koji preporučujemo imaju savete iz prve ruke, a kada vidite mnoštvo fotografija razmišljaćete kreativnije.

Nekoliko stvari, ipak, treba odmah imati u vidu.

Ne može se baš sve uspešno opremiti nogicama. Stabilnost nameštaja mora da bude očuvana, a ni estetska komponenta nije zanemarljiva. Stilovi moraju biti srodni.

Nemojte razmišljati samo o drvetu, iako je ono najčešći materijal. Metalna postolja i noge na jednostavnim komadima nameštaja, takođe, mogu da izgledaju dobro, kao i kombinacija drveta i metala. Ukoliko se opredelite za metal, lako ćete dodati i detalje od metala, u vidu ručica za otvaranje ormarića, na primer.

Novim nogicama možete opremiti stari nameštaj koji ste planirali da bacite i koji se nalazi u nekoj šupi ili podrumu. Nogice mogu da budu stilske, trakslovane, rustik rezbarene, lakirane ili mat, oštrih ili zaobljenih ivica…

Razmišljajte i o bojenju nogu, novih ili postojećih, u neku inetenzivnu nijansu, ako se to uklapa u ambijent u dečijoj sobi, predsoblju, kuhinji…         

1 Comment