Korisni trikovi sa aluminijumskom folijom – 2

Nastavljamo sa korisnim savetima vezanim za upotrebu aluminijumske folije.

Kada krečite ili farbate, obložite kvake folijom. Ruke ili rukavice će vam obično biti umazane, pa će kretanje po stanu biti komfornije ako znate da posle svega ne morate da brišete i kvake.

Još dva trika vezana su za farbanje. Ukoliko želite da napravite dužu pauzu, ili nastavite sa farbanjem ili krečenjem sutradan, ne morate prati četke. Samo ih uvijte dobro u foliju i stavite gumicu na kraju. Boja se neće osušiti. Možete četke čak i spakovati tako obavijene u zamrzivač, ali ne zaboravite da ih odmrznete na vreme. Posude u kojima ste rastvorili boju, ako sami krečite, lakše ćete oprati ukoliko ste ih prethodno obložili aluminijumskom folijom. To se posebno odnosi na plitku posudu u kojoj skidate suvišnu boju sa valjka za krečenje.

Smeđi šećer ponekad se stvrdne, a ako želite ponovo da ga usitnite umotajte ga u aluminijumsku foliju i držite ga pet minuta u rerni zagrejanoj na 150 stepeni Celzijusa.

Tek ispečen hleb duže će ostati topao ako ga uvijete u krpu, a ispod nje stavite foliju.

Na sličan način povećaćete i efikasnost radijatora – raširite aluminijumsku foliju iza njega celom površinom. Najpraktičnije je da foliju zalepite za karton, sa sjajnom stranom na licu podloge. Tako će se toplota odbijati i vraćati ka prostoriji, umesto da je apsorbuje zid iza grejnog tela.

Čelična vuna za ribanje posuđa neće promeniti boju i strukturu ukoliko je zamotate u foliju i stavite u zamrzivač.

Dušek u bebinom krevecu zaštitićete od prodiranja tečnosti tako što ćete foliju staviti preko njega, a na nju nekoliko uredno složenih i što bolje pričvršćenih peškira za plažu.

Ribolovci predlažu da, ako nemate prave, od folije napravite varalice i zakačite ih za udicu.

Ako treba da pomerate teške stvari po mekoj površini na podu, prvo ih postavite na jastuče napravljeno od nekoliko slojeva folije, sa mat stranom na dole. Mat strana se, inače, više kliza.

Folija odbija svetlost. Zbog ove osobine možete pojačati sjaj osvetljenja u dvorištu. U zavisnosti od oblika, fiksirajte nedaleko od lampe komad folije. Na isti način sobnim biljkama obezbedite više dnevne svetlosti zimi.

Uz pomoć folije možete dodatno osvetliti tamniju stranu predmeta koji treba da fotografišete, a obasjan je sa jedne strane, bočno. Probajte obavezno, fotografija će sigurno izgledati bolje.

Comments are closed.