Prednosti i nedostaci muzike u stanu

Da li treba u stanu postaviti zvučnike u svakoj prostoriji i s vremena na vreme puštati relaksirajuću instrumentalnu muziku, ili ostaviti ukućanima da sami odluče kad, kako i šta će slušati?

Druga opcija je bolja, ali i prva ima prednosti, posebno ako su u stanu deca koja još nemaju izgrađene muzičke preferencije. Istraživanja su pokazala da je muzika odličan stimulans za razvoj moždanih funkcija kod najmlađih, pa ih ovog podsticaja ne treba lišavati. Deca izložena pevanju, muzici instrumenata i muzici sa uređaja za emitovanje pokazuju bolji razvoj govora na uzrastu od dve godine. Ritam je takođe važan, kao i ponavljanje kompozicija – deca uživaju u novim iskustvima, ali i predvidljivosti muzičkih sekvenci koje su već naučila.

Muzika, generalno, poboljšava raspoloženje i oslobađa od negativnih emocija kao što je bes.

Ako imate prostora da zaigrate, relaksiraćete mišiće i korist će biti dupla.

Pustite muziku dok radite dosadne kućne poslove – peglate ili čistite, i obavljaćete ih sa više elana.

Tiha instrumentalna muzika, klasična muzika, džez, zvukovi iz prirode, poboljšavaju produktivnost čak i kod mentalnih napora za koje je potrebna koncentracija.

Ako vam se javljaju loše prinudne misli, odnosno nikako ne možete da „izbacite iz glave“ neprijatne scene nedavnih ili davnih događaja, osećanje krivice ili strepnju, muzika može da pomogne.

Postoji, ipak i nekoliko upozorenja na koja treba obratiti pažnju.

Ukoliko vas muzika ometa možda niste odabrali pravu, ali u tom slučaju je obavezno treba isključiti. Neke melodije mogu da izazovu tugu, melanholiju ili bolna sećanja. Možda vam smeta svaka muzika sa tekstom ako pokušavate da savladate neki problem.

Muzika može, neočekivano, da izazove i izvesne probleme u pamćenju odnosno sećanju. Uz nju se povremeno toliko zanesemo da se događaju prekidi u drugim aktivnostima koje istovremeno obavljamo. Možemo, takođe, ne primetiti potrebu drugih da razgovaramo i poklonimo im pažnju.

Treba pomenuti i dugotrajnu upotrebu slušalica, koja se nikako ne preporučuje. Koliko god vam je potrebna omiljena muzika, pokušajte da budete umereni i pronađete varijante i kompromis u jačini, izvoru zvuka i vremenu izlaganja.

Comments are closed.